Belföld

Kissé mérséklődött a GKI konjunktúra-index

Májusban nem az elmúlt hónapokra jellemző módon alakultak a várakozások. Az üzleti bizalmi index esett, a fogyasztói viszont emelkedett, s mindezek eredőjeként a konjunktúra-index kissé mérséklődött - derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. felméréséből.

Az üzleti várakozások csak az iparban lettek rosszabbak; itt viszont jelentősen romlottak, bár a több mint egy éve tartó, összességében emelkedő trend nem változott. Az ipari cégek az áprilisinál rosszabbnak látták termelési helyzetüket, még inkább kilátásaikat. A rendelésállományt a szokásosnál kedvezőtlenebbnek minősítették, de azon belül az exportét kedvezőbbnek.

Az építőiparban a termelésről és a rendelésállományról alkotott kép egyaránt jelentősen javult, a foglalkoztatásé nem változott (a szezonnak megfelelően lett kedvezőbb). A kereskedők javuló üzletmenetről, de a korábbiakhoz hasonló aktív megrendelési politikáról számoltak be. Az üzleti szolgáltatások várakozása a március-áprilisi visszaesés után májusban érezhetően javult.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket májusban az áprilisinál jobbnak ítélték, s a következő 12 hónapban további javulásra számítottak. Májusban az ország gazdasági helyzetét sokkal kedvezőbbnek látták, mint az előző hónapban, s a következő egy évben további jelentős javulást vártak. Inflációs várakozásaik nem változtak az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén változatlanok voltak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozásaik érezhetően mérséklődtek. Mindezek ellenére a lakosság vásárlási kedve csökkent az előző havihoz képest, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások valamivel optimistábbak lettek. Emelkedett a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik