Belföld

Horvátország tovább enyhítette a marhahúsimport tilalmát

Horvátország feloldotta a marhahúsimport tilalmát a legtöbb EU-tagországból. A szarvasmarha és a marhahús bevitelének leállítását 2001-ben rendelték el a szivacsos agyvelőgyulladás (BSE) miatt.

Petar Cobankovic mezőgazdasági miniszter tájékoztatása szerint Portugáliából és Nagy-Britanniából továbbra sem lehet marhahúst bevinni Horvátországba. Ausztriával és Finnországgal szemben már idén márciusban feloldották a tilalmat.

Horvátország tavaly marhahússzükségletének 30 százalékát 1500 tonna mélyhűtött hús importjából fedezte, főként Ausztráliából és Új-Zélandból 2,96 millió euró értékben.

Horvátország tavaly június végén külön tilalmat rendelt el, a szivacsos agysorvadásos szarvasmarhakór (BSE) veszélyére hivatkozva, az élőmarha, a sertés, a juh, a kecske, a baromfi és a hal, valamint e hústermékek behozatalára más országokból is, amelyek – horvát tudomás szerint – nem tiltják a jószág hús- csont- és halliszttel, illetve más állati fehérjékkel való táplálását. A horvát döntés Magyarország mellett vonatkozott Bulgáriára, Szlovéniára, Csehországra, Romániára, Szlovákiára és Kanadára is. Magyarország panaszt tett a WTO-nál. Horvátország ez év elejéig minden érintett magyar árura feloldotta a tilalmat, jelenleg szállítási korlátozás nincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik