Belföld

Magyar Nemzet: Az MSZP fizet a roma szavazatokért

A Magyar Nemzet szerint az MSZP ötezer forintot ígér fejenként Jászapátiban a romáknak, ha a pártra szavaznak vasárnap. Szekeres Imre színvonaltalan lejáratásnak tartja az újságban megjelent leveleket.

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint: „Jászapátin senki nem tett többet a roma családokért, mint mi az MSZP”; „mikor ezt a levelet kibontották, találnak benne 400 ft-ot és ez csak egy kis ajándék!”; azokat, akik „az MSZP-re szavaznak, az MSZP aktivisták további 5000 azaz ötezer ft-al jutalmazzák a segítségüket!” A levélben fenyegető éllel, vastag betűvel szedték az alábbi mondatot: „Mi figyelünk minden cigány családot!” Az ingyensörön kívül többek között Lajcsi szuperbuliját ígérik.

A lapot több jászapáti roma család is arról tájékoztatta, hogy szerdán kapták meg a levelet, amelyet a postás hozott. A borítékokban a legtöbbször két darab kétszáz forintos volt.

“A választói akarat ilyen módon történő befolyásolása szerintem sérti a választások tisztaságának elvét, és felveti a választási csalás bűntettének gyanúját is, de ennek megítélése a büntetőbíróság hatásköre” – jelentette ki Csermák Csaba, az Országos Választási Bizottság tagja.

Szekeres Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megye MSZP-s képviselője telefonos érdeklődésünkre elmondta: teljes mértékű színvonaltalan lejáratásnak tartja a kiküldött leveleket. A maguk részéről azonnal megtették a rendőrségi feljelentést. A képviselő megjegyezte, hogy a levélben megemlítettek egy szombat-vasárnapi sörfesztivált, amely során a beígért összegeket osztogatnák. A sörfesztivált azonban a mai napon tartják meg.

A Fidesz később kiadott közleménye szerint az MSZP a választások előtt, az országban több helyen a választók lekenyerezésével akar javítani a helyzetén azzal, hogy ingyenesen vagy kedvezményesen osztogatnak sört, virslit és pörköltet az egész országban. Az ellenzéki párt megítélése szerint a Jászapáti eset ennél is tovább megy. Levélben hívták meg a hétvégére a roma családokat az ingyenes sörfesztiválra és még négyszáz forintot is küldtek emellé, miközben az MSZP támogatására szólították fel őket. Szombat-vasárnap azonban a magyar törvények szerint kampánycsendet kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik