Belföld

Kínai kézbe kerül a Malév?

A Malév és a kínai Hainan légitársaság tárgyalásán felmerült, hogy a Malév kínai tulajdonba kerül. Hazánknak jó üzlet lenne megválni az állami pénzekből támogatott veszteséges vállalattól – írja a Népszabadság.

A Malév és a kínai Hainan légitársaság együttműködési megállapodását Hu Jintao (Hu Csin-tao) és Mádl Ferenc jelenlétében erősítették meg tegnap Budapesten. A Malév korábbi, veszteségesnek bizonyult kísérletéből tanulva heti három járatot terveznek: ugyanis a heti egyetlen járat elsősorban az üzletemberek igényeinek nem felelt meg. A járatokhoz a HNA gépeit veszik igénybe, a Malév csak helyeket bérel rajtuk.

A Népszabadság információi szerint, az együttműködési tárgyalásokon felmerült: a HNA esetleg megvásárolná a Malévet, így gyakorlatilag szabad kezet kapna saját érdekei érvényesítésében. Mindez hazánk számára is jó üzlet lenne, ugyanis a Malév több éve veszteséges, a cég múlt év végén csak egy hétmilliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően kerülhette el a csődöt.

A kínai piacon negyedik legnagyobb szereplőnek számító HNA számára stratégiai fontosságú, hogy megvesse a lábát az európai piacon. A kapacitásbővítésnek azonban vannak korlátai; a már nyilvánosságra hozott elképzelés szerint az Európába tartó kínai utasok a HNA Boeing 767-300-as repülőgépével érkeznek Budapestre, ahonnan a Malév járataival repülhetnek el végső úti céljukra (például Londonba, Párizsba, Amszterdamba stb.).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik