Belföld

Elmarad a tornádó

Az előrejelzések szerint pénteken ismét tornádó erejű szélvihart várt Budapest. A szerdai vihar több száz millió forintos kárt okozott.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat illetékese szerint pénteken mégsem várható olyan pusztító erejű vihar, mint amilyen szerdán volt. Nadray Attila a Magyar Rádiónak elmondta, hogy pénteken és szombaton az ország bármely részén kialakulhatnak zivatarok, jégesők és viharos széllökések.

A Fővárosi Polgári Védelmi Parancsnokság, az Elektromos Művek és a Közterület-fenntartó Rt. fokozott készültségben áll a viharkárok elhárítására. Demszky Gábor főpolgármester a délelőtt folyamán közleményben kérte a budapestieket, hogy a káreseményekhez csak akkor hívják a tűzoltókat, ha valóban beavatkozásra van szükség.

Egyúttal felhívta az autósok figyelmét arra, hogy a viharban a szokásosnál körültekintőbben közlekedjenek és lehetőleg ne parkoljanak a fák alatt. Esetleges áramkimaradás esetén pedig a budapestiek türelmét kérte, mivel elsődlegesen az egészségügyi intézmények áramellátását biztosítják majd és csak azt követően állítják helyre a lakossági szolgáltatást.

A tűzoltóságnak szerda estétől mostanáig mintegy 400 eseményt sikerült felszámolnia, azonban a tömeges jelzésekben még mindig több mint 500 címet tartanak nyilván, így folyamatosan dolgoznak. A problémát az jelenti igazából, hogy az eszközeik kezdenek elfáradni, meglehetősen sok alkatrész utánpótlásáról kell gondoskodniuk.

Az eddigi felmérések szerint több száz millió forintos kárt okoztak az elmúlt napok viharai Budapest és Miskolc környékén. De nemcsak lakásokban, épületekben, hanem a mezőgazdaságban is rendkívüliek a károk. Az Allianz Hungaria Biztosítóhoz kétezer bejelentés érkezett, a kocsira dőlt villanypóznától a villámcsapás okozta károkig terjednek a bejelentések. Nagyon sok gépkocsi karosszériája is megsérült, hiszen Miskolc környékén sok helyen tyúktojás nagyságú jégdarabok hullottak.

Az Allianz Hungaria az érintett területeken a hétvégén is folytatja a gyorsított kárfelméréseket, a lakóépületeknél előleget utalnak a károsultaknak, a kisebb épületkároknál pedig azt tanácsolják, hogy fényképezzék le a sérüléseket a tulajdonosok, hogy a későbbi vitákat elkerüljék. Az autókban keletkezett elemi károkat a Cascora rendezhetik az autósok, mert a kötelező biztosítások az ilyen károkra nem érvényesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik