Belföld

A csatlakozás után Romániában vásárolnak a magyarországiak

A határmenti települések kereskedői kaszálnak: a magyarországiak egyre inkább rászoknak, hogy az alapélelmiszereket Romániában vásárolják. Raklap-számra fogy a cukor – ők a hazaiakkal ellentétben 100 eurós nagyságrendben gondolkoznak – írja a Transindex.

Nemrég még a határ menti romániai települések lakói jártak bevásárolni Magyarországra, most ez a trend megfordulni látszik. Aradon, Nagyváradon és Szatmárnémetiben egyre több magyarországi vásárol nagy tételben.

Mindezt azért, mert egy liter benzin körülbelül 40%-kal olcsóbb Romániában, a kozmetikai cikkek esetében is hasonló az árkülönbség, a cigarettát és az alkoholt pedig a magyarországi ár feléért lehet ott beszerezni.

Az aradi vámosok szerint a bevásárló-turizmus Magyarország EU-csatlakozása után nőtt meg igazán. A nagylaki vámosok elmondása szerint most már menetrend szerinti buszjáratokkal utaznak Aradra vagy más, határmenti településekre bevásárolni a magyarországiak. Ők leginkább alap-élelmiszereket vásárolnak: olajat, cukrot, laskát, esetleg édességeket.

A bevásárló-turizmus méreteit tükrözi, hogy minden reggel minimum öt, vásárolni szándékozókkal tele autóbusz lép be az országba, majd távozik este. Ezeken a járatokon kívül napi több száz személyautó is áthalad a nagylaki határátkelőn, gyaníthatóan ugyanilyen céllal. A vámosok szerint a szegediek például nagy tételben vásárolnak, általában havonta néhány alkalommal.

A magyarországiaknak megéri ide járni, a romániai kereskedők pedig csöppet sem panaszkodnak: a magyarországiak jóvoltából eladásaik napról napra nőnek, és míg egy romániai néhány százezret költ egy bevásárláskor, a magyarok 100 eurós nagyságrendben számolnak.

Persze van egy törvény-szabta felső határ – ha el akarják kerülni az adózást, akkor vihetnek ki Romániából 175 eurónál nagyobb értékű javakat. Ez a keret azonban – a kiskereskedők szerint – épp elegendő néhány raklap cukorra, esetleg nagyobb mennyiségű felvágottra, sőt, mostanában már a ruhásstandokkal is szemezgetnek a magyarországiak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik