Belföld

Gyógyszerügyből gyógyszerbotrány

A portfolio.hu értesülése szerint a színfalak mögött megállapodás született a gyógyszergyártók és a kormány között a gyógyszerárak ügyében. A HírTv 15 százalékos áremelésről tud. A kormány cáfol.

A Fidesz megdöbbenéssel értesült arról, hogy miközben a parlament előtt fekszik a gyógyszerárak csökkentésével kapcsolatos törvényjavaslat, a kormány titkos megállapodás-tervezetet készített elő a gyógyszergyártókkal.


Az ügy előzménye, hogy a portfolio.hu, illetve a HírTv színfalak mögötti megállapodásokról adott hírt.


A portfolio.hu úgy értesült, hogy a kormányzat és a gyógyszergyártók megállapodásra jutottak a termelői árak eredeti, mácius 31-i szintre emelkedéséről. Egyetértettek abban is, hogy a fogyasztói árak nem nőnek és a különbséget a kormányzat a támogatás megemelésével finanszírozza.

A hír szerint a megemelt gyógyszerkassza-keret túllépése esetén a gyártók forgalom arányosan befizetnek (hivatalos szóhasználatban “visszafizetnek”), de a megemelt gyógyszerkassza mértéke egyelőre nem ismert. Az új feltételrendszer 2004 végéig lenne érvényben

A tényleges megállapodás valószínűségét növeli, hogy a kormányzat arra hivatkozva kérte az Ártörvény záró szavazását jövő hét hétfőre – szemben az ellenzék által javasolt e hét csütörtökkel -, hogy a hátralévő napokban megszülethet az egyezség a gyártókkal.

Dokumentumok a HírTv birtokában


A HírTv is értesült a tárgyalásokról, amelyeken információi szerint jelen volt Veér András pszichiáter, a miniszterelnök tanácsadója is. A hírcsatorna megkeresésére Veér azt mondta, hogy valóban folytak tárgyalások az általa vezetett kormánydelegáció és a gyógyszergyártók képviselői között, amely tárgyalások szerdán folytatódnak. Veér András azt is elárulta, hogy a felek megállapodás közeli állapotba jutottak. Úgy fogalmazott, hogy nagyon konstruktív az egyeztetések légköre. A HírTv kérdésére, hogy miért nem Kökény Mihály vezeti a kormánydelegációt, Veér András úgy válaszolt, hogy erről Medgyessy Péternél kellene érdeklődni.


A HírTv birtokába jutott dokumentumok tanulsága szerint a tárgyalófelek már elfogadták, hogy a gyógyszerárak július 1-én visszaállnak a 2004 márciusi szintre, ami a jövő félév első napjától mintegy 15 százalékos azonnali áremelést jelent.


Ki kit csap be?


Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt kifogásolta: a tervezet szerint a kormány nem hajtja végre a parlament előtt fekvő törvényjavaslatot, ha megállapodásra jut a gyógyszergyártókkal.


A képviselő közölte: példátlan, hogy a kormány egyszerre csapja be a parlamentet és az embereket is, mert miközben törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek, valójában nem akarja azt végrehajtani.

Rogán Antal sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: nem értették, hogy a kormány miért nem akart a hétfői parlamenti ülésen végszavazást a gyógyszerárak csökkentésével kapcsolatos törvényjavaslatról. “Azt hittük, a kabinet titkol valamit” – jelentette ki. Mint mondta, megdöbbentek, amikor a Hír Tv honlapján rátaláltak a gyógyszergyártókkal kapcsolatos megállapodás-tervezetre.


Cáfol a kormány


Az MSZP szerint nincs titkos megállapodás, csupán egy tárgyalási emlékeztetőről van szó. 

Kárpáti Zsuzsa az MSZP-s országgyűlési képviselő az MTI-nek erre reagálva azt mondta: “semmiféle titkos tárgyalások nem folynak. (…) A kormány és gyógyszergyártók, intenzív és konstruktív tárgyalásokat folytatnak, talán már ez is baj a Fidesznek?”.


Hozzátette: a “titkos megállapodás-tervezet” nem más, mint egy tárgyalásról készült emlékeztető. “Ebben, ha az a megállapítás szerepel, amelyet Rogán Antal állít, azt is teljesen elfogadhatónak lehet tartani, hiszen mederben szeretné tartani a gyógyszerárakat a kormány” – mondta.


“Örülnék annak, ha Rogán Antal és Fidesz végre megértené, hogy amennyiben megállapodás születik a gyógyszergyártók és a kormány között egy meghatározott időre, akkor nyilván okafogyott egy további szabályozás (…) a megállapodás a cél elsősorban” – hangsúlyozta. Közölte: a törvényjavaslat a kormánynak felhatalmazást ad, egy lehetőséget, amellyel vagy él, vagy nem.


Kárpáti Zsuzsa visszautasította, hogy a kormány becsapja a parlamentet és az embereket. A kormány igazat mond, világos az álláspontja: csökkenteni a lakosság gyógyszerterheit – fűzte hozzá.  Úgy fogalmazott: “ez egy újabb belpolitikai hisztériakeltés”, és Rogán Antalnak illene tudni hogy nem a kormány terjesztett elő törvényjavaslatot, hanem önálló képviselői indítvány van a parlament előtt.


A kormány és gyógyszergyártók tárgyaló delegációinak közös, az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint: a kormány és a gyógyszergyártók képviselői intenzív és konstruktív tárgyalásokat folytatnak. “A tárgyalások célja éppen egy olyan megállapodás, melynek eredményeképpen nem növekednek a betegek gyógyszerterhei” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik