Belföld

Orbán csak a választások után vitázna Kováccsal

Kovács vitára invitálta Orbánt, aki azonban csak az EP-választások után ülne le diskurálni az MSZP első emberével. Lendvai szerint a volt miniszterelnök megfutamodott.

Kovács László csütörtöki sajtótájékoztatóján hívta ki nyilvános vitára Orbán Viktort. Azt mondta, kész elszámolni pártja választási ígéreteivel, a Fidesz vezetőjének viszont azt kell bizonyítania, hogy mire alapozza állításait, többek között azokat a vádakat, hogy a kormány még a nyáron megszorító csomagot terjesztene be, vagy hogy tízezer fővel csökkentené az egyetemi hallgatók számát.


Orbán Viktor egy pénteki televíziós interjúban azt mondta, elfogadja ugyan Kovács László nyilvános vitára való kihívását, de nem az Európai Parlamenti választások előtt, legfeljebb közvetlenül azután. A Fidesz elnöke erről péntek reggel beszélt egy televíziós műsorban. Orbán Viktor a Hír Tv-ben hozzátette, hogy a vitának legkorábban június 14-én este van értelme.


Orbán Viktor azt mondta: ha jól érti az MSZP elnöke a kormány kétéves működéséről szeretne vele vitázni. “Én azt hiszem, hogy nem a kormány, és még csak nem is az ellenzék dolga, hogy a kormány kétéves működéséről véleményt mondjon. Erről szól majd az európai választás, hagyjuk meg ezt a lehetőséget a választó polgároknak” – mondta a Fidesz elnöke.


Hozzátette: az EP-választások után lesz miről beszélni, “attól függően, hogy számon kérik-e az emberek a kormányon az ígéreteiket, megvonják-e a bizalmat a kormánytól vagy nem”, érdekes belpolitikai helyzet alakulhat ki Magyarországon. “A választások következménye sok minden lehet” – mondta Orbán Viktor.


Lendvai: Orbán megfutamodik a vitától


„Orbán Viktor tegnap még egyenes beszédet sürgetett, ma pedig megfutamodik a nyilvános vitától” – kommentálta Orbán péntek reggeli nyilatkozatát egy ugyancsak pénteken, de már délelőtt kiadott expressz sajtóközleményben Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője.


Lendvai hozzáteszi, hogy míg a Fidesz elnöke tegnapi fórumán „az egyenes beszéd hiányát” nevezte a magyar közélet legsúlyosabb bajának, mára kiderült: ezt a betegséget ő maga okozza. Lendvai szerint Orbán június 13-ig fél nyílt vitába szállni az MSZP elnökével, mert ott valóban egyenes válaszokra kényszerülne.


Választ kellene adnia például arra – vélekedik Lendvai Ildikó, hogy az unió híveinek vagy ellenzőinek szavazatát kéri és arra is, hogy vajon azért maradt-e távol a csatlakozást támogató nyilatkozat parlamenti szavazásáról, hogy erre a kérdésre még gombnyomással se kelljen egyértelműen felelnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik