Belföld

Jaksity marad, tőzsdeintegráció felfüggesztve

A BÉT következő közgyűléséig, illetve amíg erre a részvényesek fel nem szólítják, Jaksity György nem távozik a tőzsde elnöki székéből. A BÉT-BÁT integráció mindenesetre szünetel.

A Budapesti Értéktőzsde következő közgyűléséig, illetve addig, amíg erre a részvényesek fel nem szólítják, nem mond le tőzsdeelnöki posztjáról Jaksity György. A tőzsdeelnök ezt pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón közölte.

Matthias Kunschnak, a HVB Bank Hungary vezérigazgatója, a BÉT többségi tulajdonát megvásárló konzorcium képviseletében arra kérte a BÉT vezetését, hogy állítsák le a BÉT és a Budapesti Árutőzsde Rt. (BÁT) integrációját – mondta a tőzsdeelnök az új tulajdonosokkal a napokban folytatott “beszélgetésről”.

Jaksity György közölte: a két tőzsde egyesülését nem tudják leállítani, de június 30-ig felfüggesztik. A BÉT tulajdonosai ugyanis közgyűlési döntést hoztak arról, hogy az integrációs szerződést eddig az időpontig alá kell írni – tette hozzá.


Az HBV Bank Hungary, a Bécsi Tőzsde (Wiener Börse AG) és az Österreichische Kontrollbank AG alkotta konzorcium képviselőivel folytatott megbeszélésekről szólva Jaksity György elmondta: “A tárgyalásokon a lehető legmesszebbmenőkig megpróbáltuk képviselni a hazai tőkepiaci érdekekeit”.


A BÉT vezetésének nem volt tudomása a tranzakcióról, jelentette ki, bár minden részvényessel időről-időre egyeztetett a tőzsde vezetése, tette hozzá.


A tőzsdeelnök megismételte a tőzsde vezetésének korábbi vállalásait: a drasztikusan visszaesett tőzsdei forgalmat élénkítik, elősegítik új részvények és új termékek bevezetését, lényegesen javítják a tőzsdetársaság pénzügyi helyzetét és segítik a Budapesti Értéktőzsdét a nemzetközi pénzügyi vérkeringésbe bevonni. A jelenlegi tőzsdevezetés induláskor vállalta azt is, hogy a magyar magánbefektetői érdeklődést is növeli. A kezdetekben a hazai roadshowkon még 30-40 ember vett részt, az utolsón pedig már közel ötszázan voltak jelen – mondta Jaksity György.

A korábbi tranzakció eredményeképpen a WBAG és osztrák bankok összesen 68 százalékos részt szereztek a BÉT-ben. A legnagyobb részesedése a HVB Bank Hungarynak van (25,2 százalék), a WBAG részesedése 14 százalék, az Erste Banké 5,8 százalékról 12,2 százalékra emelkedett, az Österreichische Kontrollbanké 11 százalék és az RZB üzletrésze 6,4 százalék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.