Belföld

Harry Potterre hivatkozik az új vírus

A Netsky-P vírus tovább terjed a világhálón. Pusztító sikerét Harry Potternek köszönheti. Az elektronikus levelek címzettjét azzal kecsegteti, hogy képet vagy filmrészletet kap, ha megnyitja a csatolt fájlt.

Az emailben és fájlcserélő hálózatokon terjedő Netsky-P először március végén jelent meg, de még mindig a második legelterjedtebb kártevő a Sasser után, írta a Register a Sophos vírusirtó cég adataira hivatkozva. Mindez azért érdekes, mert míg a Sasser automatikusan megfertőzi a számítógépeket, a Netsky-P csak akkor aktiválódik, ha a bepalizott felhasználó lefuttatja a fertőzött állományt.

A Sophos szerint a Netsky-P sikere egyértelműen annak köszönhető, hogy nemrégiben mutatták be a mozikban Harry Potter kalandjainak harmadik részét, és az internetezők hajlandóak lemondani a biztonságukról, hogy hozzájussanak a film kalózmásolatához, az eredeti könyvekhez vagy valamelyik Potter-játékhoz; a fertőzött fájl neve ugyanis arra utal, hogy néhány kattintással ilyen tartalmakhoz juthat hozzá a felhasználó. A féreg egyébként csak Windows operációs rendszeren működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik