Belföld

Tovább gyorsul az eurózóna magánszektorának teljesítménye

Az eurózóna feldolgozóiparának és szolgáltatási szektorának együttes teljesítményét jelző összetett kibocsátási index májusban 56,1 pontra nőtt az április 54,9 pontról.

Májusban is – már a tizedik hónapja folyamatosan – gyorsult  az eurózóna magánszektorának teljesítménye, ha az áremelkedések és a további létszámcsökkentések fejfájást is okoznak. A Reuters-NTC kutatóintézet által kezelt összetett indexet 5 ezer vállalat véleménye alapján számítják.

Mind a feldolgozóipar, mind pedig a szolgáltatások növekedtek, és gyorsult mindkét szektor növekedési üteme az elmúlt hónapokhoz képest.

Az összetett index almutatói közül az új megrendelések indexe a feldolgozóiparban nőtt a legerőteljesebben májusban, amit a növekvő export, vagyis a külföldi kereslet táplált, miközben a hazai – főként a fogyasztási cikkek iránti kereslet – változatlanul lanyha volt. A szolgáltatások iránti megrendelések májusban a negyedik hónapja folyamatosan bővültek, ha a fogyasztói bizalmatlanság fékezőleg is hatott főként Németországban és Spanyolországban a megrendelések erőteljesebb bővülésére.

A késleltetett munkák alindexe 52,0 pontra emelkedett májusban az áprilisi 51,6 pontról, mivel főként a feldolgozóipar vállalatai maradtak el az erőteljesen megugró megrendelések teljesítésében. A szolgáltatási szektor lépést tudott tartani a megrendelések teljesítésében.

A bekerülési index összetett almutatója 64,1 pontra emelkedett májusban az áprilisi 60,9 pontról. Az olaj és a fűtőanyagok árai májusban az előző hónapokhoz képest gyorsabb ütemben hajtották fel a bekerülési árakat, amelyek már a tizedik hónapja növekszenek. A feldolgozóipar, illetve a szolgáltatások együttes értékesítési árainak index májusban 51,3 pontra emelkedett az áprilisi 49,8 pontról, ami 2002 novemberi óta az első áremelkedést jelenti. A feldolgozóipar vállalatai át tudták hárítani az áremelkedéseket a fogyasztókra, a szolgáltató cégek az éles verseny miatt erre csak kis mértékben voltak képesek.

A foglalkoztatási helyzet a két szektorban együttesen tovább romlott májusban, az összetett alindex már a 32 hónapja 50 pont alatti. (A májusi alindex 49,5 pontra javult csak az áprilisi 49,1 pontról.) A helyzet további romlásának fő oka, hogy a feldolgozóiparban tovább tartottak a létszámleépítések , míg a szolgáltatási szektorban májusban a létszámhelyzet lényegében nem változott, szemben az előző öt hónap visszaesésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik