Belföld

Szavazásra sürgetik az uniós polgárokat

Aggasztóan alacsony részvételt jeleznek a kutatócégek az európai parlamenti választásokra, ezért a 25 EU-tagország külügyi vezetői közös felhívást tettek közzé, szavazásra sürgetve az európaiakat.

Az Agence Europe nevű, európai uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli hírügynökség szerint a felhívást Claudie Haigneré, az európai ügyek francia minisztere kezdeményezte, mivel a legutóbbi közvélemény-kutatás aggasztóan alacsony, mindössze 45 százalékos átlagos részvételt jelzett az európai parlamenti választásokra. (Magyarország esetében a felmérés 57 százalékos várható arányt mutatott, ami a nyolcadik legmagasabb a 25 tagország között.)

A levél – amelyet magyar részről Kovács László külügyminiszter írt alá – úgy fogalmaz, hogy Európa jóval több, mint egy közös piac: egyben értékek és célok közössége is.

Nem egy távoli, elvont fogalom, egy absztrakció, hanem jelen van mindegyikünk mindennapi életében. A felhívás emlékeztet, hogy az Európai Parlament kulcsszerepet játszik az európai integráció folyamatában, s hogy a következő öt évben is olyan döntéseket fog hozni, amelyek meghatározóak mind Európa, mind az egyes emberek szempontjából.

“Ez a választások tétje” – mutatnak rá a 25 európai uniós tagország külügyi vezetői. A levél szerint Európának olyan parlamentre van szüksége, amely képviseli az európai emberek sokszínűségét és kifejezi törekvéseiket, reményeiket, választásukat. Így hát az aláírók felszólítják az Európai Unió 338 millió választópolgárát: menjenek el szavazni az európai parlamenti választásokon, ne hagyják, hogy a jövőről az ő szavazatuk nélkül döntsenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik