Belföld

Nagy foci, nagy pénz?

Még el sem kezdődött a portugáliai foci-Eb, máris folynak a gazdasági számítások. Az UEFA és a házigazda szövetség biztosra megy, az idegenforgalom reménykedik, a focistáknak még győzniük kell a pénzért.

Miközben a június 12-én kezdődő portugáliai labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán jobbára a csapatok összeállításával és az esélylatolgatásokkal foglalkoznak a hírek, a háttérben már végeznek gazdasági számításokat is. Különös ízt ad a mostani rendezvénynek, hogy az Eb-k történetében először a helyi szövetség és az UEFA közösen házigazdája a kontinens focigálájának.



Nagy foci, nagy pénz? 1

Az UEFA nyereséggel számol


A 16 résztvevős Európa-bajnokság várható közvetlen bevételeit és a csapatoknak járó meccspénzeket már két héttel a nyitány előtt nyilvánosságra hozta az európai szövetség. Az UEFA előzetes becslései szerint a televíziós közvetítési jogokból, a szponzori pénzekből, valamint a marketingbevételekből összesen 817 millió euró folyik majd be a kasszába.


Ebből persze egy jelentékeny összeget visszaoszt az európai labdarúgó szervezet a nemzeti szövetségeknek. A válogatottak a tervek szerint 130,8 millió eurón osztozhatnak, ez majdnem kétszerese a négy évvel ezelőtti összegnek: akkor 77 milliós volt az „osztalék”. Az eredményes kvalifikációért 4,9 millió eurót vehettek fel az egyes szövetségek, ami 56 százalékkal több, mint 2000-ben volt. A csoportküzdelmek során 654 ezer eurót ér a győzelem, a döntetlen ennek a felét. A negyeddöntős csapatok kétmillió eurót kapnak, a legjobb négy közé jutás további 2,6 milliót ér, a döntő vesztese 3,9, az Európa-bajnok pedig 6,5 milliót kap. Ha egy válogatott százszázalékos teljesítménnyel megnyeri a csoportját, majd a tornát, összesen 18 millió euróval gazdagodik.


Az UEFA képviselői elmondták, hogy anyagilag is eredményes rendezésre készülnek, s bevételi többlettel kalkulálnak. Az UEFA a portugál szövetséggel közösen 230 millió eurós nyereséggel számol, azon a 130–200 millió euróra becsült összegen túl, amit egy számlára helyeznek el, hogy a 2008-as Eb-vel kapcsolatos szövetségi költségeket fedezzék.


Spanyolok: előbb a foci



Nagy foci, nagy pénz? 2

Nemcsak az UEFA szintjén, de az Eb-re kijutott válogatottaknál is most zajlanak a prémiumtárgyalások. A torna megnyerésére is esélyes spanyolok háza tájáról az elsők közt szivárogtak ki hírek az egyezségről.


A spanyol szövetég úgy egyezett meg a válogatottal, hogy prémiumot csak a legjobb négy között kaphatnak. A szövetség előbb szerződést hosszabbított Inaki Sáez kapitánnyal, aki így a 2006-os világbajnokság végéig maradhat. Majd Juan Padrón, a szövetség gazdasági alelnöke ült tárgyaló asztalhoz a csapatkapitány Raúllal. A hírek szerint a megbeszélés alig tíz percet vett igénybe, s máris konszenzusra jutottak a felek.

A portugáliai kontinenstornát követően a spanyolok csak akkor láthatnak egyetlen eurót is, ha legalább a legjobb négyig eljutnak, azaz a csoportkör után még legalább egy ellenfelet ki kell ejteniük. Noha a szövetség nem árult el konkrét számokat, a mindig jól informált spanyol sajtó szerint az Európa-bajnoki címért fejenként bruttó 500 ezer euró üti a futballisták markát.






Van, aki marad

Nem mindenki utazhat Portugáliába. A brit hatóságok preventív jelleggel megtiltották 2188 ismert futballhuligánnak, hogy az Eb helyszínére utazzon. Mint ismeretes négy évvel ezelőtt csak 100 főre szólt a tilalom, s akkor a brit szurkolók rendzavarásokat okoztak.


A szállodások aprópénze



Az Eb gazdasági haszna persze aligha az UEFÁ-nál vagy a legendásan sokat kereső labdarúgó sztároknál csapódik le. Nyilvánvaló, hogy a portugál gazdaság idegenforgalmi ágazata váltja majd „aprópénzre” a nagy eseményt. A házigazdák várakozásai szerint több mint félmillió turista érkezik az Eb miatt az országba, 200 tévéállomás ad közvetítést, s több mint 8 ezer újságíró tudósít. A felfokozott várakozásra jellemző, hogy a portugál kormány felszólította a lakosságot: viselkedjen közvetlenül és barátságosan a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt, ezzel is kifejezve a vendéglátás szívélyességét.

A vendéglátók szívélyessége persze, korántsem jelenti azt, hogy az árakat ne igazítanák az esemény rangjához. Már hónapokkal ezelőtt meghirdették a stadionokhoz legközelebb lévő, illetőleg a csoportmérkőzések és a döntők helyszínein lévő szálláshelyeiket – a szokásosnál borsosabb árakon. Portóban 50 és 400 euró közötti árakon kínálnak stadion közeli szállásokat, Lisszabon környékén a kétcsillagos szállodák 40 és 75, míg az ötcsillagos hotelek 120 és 400 euró közé taksálják szobáikat. Az olcsóbb szállások pedig gyakorlatilag már elővételben elkeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik