Belföld

Felfelé mozdult az olajár

Csütörtök reggel ismét felfelé mozdult az olaj ára a szabadpiacon arra a hírre, hogy Irán, az OPEC második legnagyobb termelője csak napi 1,5 millió hordós kitermelés-növelést javasol, a piac által vártnál 1 millió hordóval kevesebbet.

A kartell legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia napi 2-2,5 millió hordós kvótaemelést szorgalmaz, míg Algéria a kitermelési kvóták felfüggesztését. A kartell tagországai csütörtök délután Bejrútban kezdenek tanácskozást a kitermelési politikáról.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolaj legközelebbi, júliusi határideje csütörtök reggel hordónként 40,22 dollár volt a New York-i árutőzsde Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 26 centtel több a szerdai Nymex-záró árnál. A júliusi lekötésű WTI ára szerdán 2,37 dollárral 39,96 dollárra csökkent New Yorkban.

A júliusi szállítású ólmozatlan benzin amerikaigallononkénti ára csütörtök reggel 0,25 centtel emelkedett és 1,2848 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben. Szerdán ez a határidő 7,07 centtel 1,2823 dollárra csökkent New Yorkban.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj júliusi határideje szerdán 2,22 dolláros csökkenéssel 36,86 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik