Belföld

EU: szükségtelen az üzemanyagok adócsökkentése

Az EU pénzügyminisztereinek luxemburgi tanácskozásán a konszenzusos vélemény szerint a tagállamok egyoldalú jövedékiadó-csökkentése szükségtelen.

A portfolio.hu internetes oldal szerint a luxemburgi álláspont kimondja: az egyoldalú jövedéki adócsökkentés láncreakciót indíthat el a tagállamok között. Sokkal inkább cél, hogy az EU a termelés növelésére ösztönözze az OPEC-et , hiszen az olajkartellnek sem lehet célja az EU gazdaságának lassulása a magas olajárak miatt.

A Napi tudósítása szerint a tagállamok pénzügyminiszterei rendre felsorakoztak Hans Eichel német pénzügyminiszter mellé, aki fenti álláspontot képviselte. A pénzügyminiszterek úgy vélték, hogy nincs olajpiaci pánik. Megfelelő kínálat van, csupán a termék spekulatív jellege okoz igen magas árkilengéseket.

Mindezzel szemben az IEA (Nemzetközi Energia Ügynökség) számításai szerint az EU gazdasági növekedése 0.4 százalékponttal csökkenhet a potenciálishoz képest, ha a 35 dollár feletti olajár fennmarad és ennek egésze a jelentkezik a gazdasági szereplőknél.

Kérdés, hogy Draskovics Tibor magyar pénzügyminiszter milyen álláspontot képvisel az EU állásfoglalás mellett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik