Belföld

Brüsszel büntetéssel fenyegeti a Coca-Colát

Az Európai Bizottság a trösztellenes szabályok megsértésével vádolja a Coca-Colát. Az amerikai multinacionális cég a büntetés elkerülése érdekében kész bizonyos engedményekre.

Bár az Európai Bizottság megegyezésre törekszik az üdítőital-gyártó óriással, nem kizárt, hogy büntetést ró ki az amerikai nagyvállalatra. Mint Mario Monti versenyügyi biztos szóvivője, Tilman Lüder elmondta: mindkét megoldás lehetséges.

Az Európai Bizottság az elmúlt négy évben kiemelt figyelmet fordított a Coca-Cola kereskedelmi gyakorlatára. Az uniós versenyjogi hatóságok leginkább azt kifogásolják, hogy a cég számos termékére komoly árengedményeket adott a kereskedőknek. A Coca-Cola ugyanakkor jelezte, hogy kész figyelembe venni a Bizottságnak ezt a kifogását. Az üdítőital-gyártót a piaci versenytársak azon gyakorlata miatt támadják, amellyel a kólaitalt egy csomagban árusítja más, gyengébb minőségű termékekkel, ilyen módon korlátozva a versenyt – emlékeztet a Financial Times.

Brüsszel az FT szerint egy sor, a cég által a kereskedőknek nyújtott kedvezményt vizsgál, amelyek részben a Coca-Cola árukészletét érintik, illetve megkülönböztetett helyet biztosítanak termékeinek az áruházak polcain. A versenyhatóságok figyelme arra is kiterjed, hogy a hűtők mennyire állnak az amerikai vállalat konkurenseinek rendelkezésére. A Bizottság az „érdem szerinti áruelhelyezés” elvét érvényesítené, megakadályozandó, hogy a nagy cégek termékei érdemtelenül előnyhöz jussanak.

Tilman Lüder szerint, aki Mario Monti szóvivője, Brüsszel olyan megoldásban érdekelt, mely nem károsítja meg a gyengébb piaci szereplőket a más cégek – így például a Coca-Cola által nyújtott – árengedmények révén. Megfigyelők megemlítik, hogy az Európai Bizottságnak nagy körültekintéssel kell eljárnia, hiszen óhatatlanul is beavatkoznak a két „ősi rivális”, a Coca-Cola és a Pepsi-Cola között folyó kíméletlen piaci versenybe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik