Belföld

Kína logisztikai központjává válhat Magyarország

Magyarország a kínai kereskedelem logisztikai központjává válhat és már most is ezt a szerepet tölti be a volt szocialista országok felé irányuló kereskedelemben - mondta el Kishonti Levente, a budapesti China Mart vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten újságíróknak.

A kínai nagykereskedelmi központban rendezett konferenciát követően a vezérigazgató-helyettes az MTI és a Népszabadság újságírójának 10 és 40 ezer közöttire becsülte azt a konténerszámot, amely évente a kínai kereskedelemben Magyarországra érkezik. Egy konténer értéke 50 és 100 ezer dollár között van.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy őszre a China Mart eléri a 100 százalékos telítettséget, kínai, vietnami és török nagykereskedelmi cégek telepednek meg itt. Hozzátette, hogy sok kereskedő, bár a novemberi nyitás óta bérli az üzletét, a tevékenységét a józsefvárosi piac, illetve a Ganz-területen működő piac bezárásáig nem telepíti át az üzletközpontba.

Kishonti Levente egy Magyarországon belüli off-shore területnek nevezte a józsefvárosi piac és a Ganz területét, ahol összesen több mint ötezer kereskedő, egy részük ellenőrizhetetlen formában értékesíti az árut. “A nagyobb importőröknek, márkaépítőknek is az a acélja, hogy a kínai kereskedelem teljes egészében legalizált módon működjön”.

Steven Wu, a cég ügyvezető igazgatója hozzátette: a nagykereskedelmi központban saját vámhivatal végzi az áruk vámolását. Bár a központ a szomszédos Asia Centerben is mintegy hétezer négyzetméter raktárterületet bérel, a kapacitás a vezetők szerint két éven belül egy újabb logisztikai központ megépítését teszi szükségessé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik