Belföld

Magyar művek londoni kalapács alatt

A Sothebys harmadszor rendezi XIX. századi festészeti árveréssorozatát, amelyben először német, osztrák, magyar és szláv művészek munkáit, majd nyugat-európai és végül skandináv alkotók képeit bocsátja aukcióra - írja a Magyar Hírlap. Az első aukció keretében kívánják értékesíteni a világ minden részéről összeszedett magyar műveket.

Idén először fordult a cég nyilvános felhívással a magyar gyűjtőkhöz és kereskedőkhöz, hogy ajánlják fel eladásra az általuk preferált – korábban londoni sikert aratott – művészek (Újváry, Vaszary, Frank és mások) képeit. Februárban Budapesten járt Claude Piening, a Sotheby’s szakértője, aki részt vett a válogatásban, emellett egy londoni Frank Frigyes-kiállítást készített elő.

A most induló tételek egy része ezúttal is külföldről származik. Ilyen Munkácsy Mihály 1885 körül készült, A pataknál című festménye. A kép, amely két elegáns hölgyet ábrázol a Bois de Boulogne egyik sétányán, Charles Sedelmeyer, Munkácsy párizsi kereskedőjének gyűjteményéből került 1920 körül a jelenlegi tulajdonos német családhoz. A tétel értékét 180–270 ezer euróra (45–68 millió forintra) becsülik, ez pedig az árverés harmadik legmagasabban meghatározott becsértéke. Benczúr Gyula Nyári piknik című zsánerképe indult a ház New York-i aukcióján 1998-ban, most az akkori vásárló kínálja fel 90–120 ezer eurós becsértéken. Markó András tájképe szikláról figyelő pásztorral Ausztráliából került elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik