Belföld

Dávid Ibolya jobboldali partnerséget szorgalmaz

Partnerséget szorgalmazott a Fidesz és az MDF között kedden Debrecenben Dávid Ibolya, mondván, ha Orbán Viktor az MDF-et támadja, azt az elszabadult hajóágyút juttatja az emberek eszébe, amely a jobboldal hajóját töri-zúzza ahelyett, hogy stabil irányzékkal a valódi ellenfelet célozná meg.

“Akik a hajón vannak, tudják, hogy ilyen hajóval nemhogy háborút, de csatát sem lehet nyerni” – fűzte hozzá az MDF elnöke sajtótájékoztatóján. Kijelentette: az MDF partnert keres a Fideszben; támogató partnert a korrupció elleni csomaghoz, a gyermekszegénység elleni, a 45 éven felüliek foglalkoztatását segítő, avagy az örökösödési adó eltörlését szorgalmazó törvénymódosító javaslataihoz.

“Nem öncélú támadást várunk, hanem partnert keresünk a Fideszben egy modern, európai, konzervatív program megvalósításához” – jelentette ki a pártelnök. Közölte: javasolja Bárándy Péter igazságügy-miniszternek, hogy fogadja el az MDF korrupcióellenes csomagját, amelyet benyújtottak az Országgyűlésnek.

“Az igazságügy-miniszter, amennyiben támogatja e csomagot, piros pontot kap nemcsak az Alkotmánybíróságtól, hanem a csendes többségtől is” – mondta Dávid Ibolya, hozzátéve: ezzel úgy módosulhat a büntető törvénykönyv, hogy a tisztességtelen piacszerzésért “súlyos éveket” lehet majd kapni.

Dávid Ibolya az Igazságügyi Minisztérium és a kormány nagyon rossz bizonyítványaként értékelte, hogy “2002 júniusa óta tizenkilencszer mondta ki az Alkotmánybíróság, Medgyessy Péter kormánya alkotmányellenes döntést hozott”. Az ellenzéki politikus szerint miután az elmúlt időszakban megduplázódott, így megerősödött a szakmai vezetés a tárcánál, vélhetően “a politika rátelepszik a jogalkotási szempontokra”.

Kérdésre válaszolva Dávid Ibolya bírálta az SZDSZ adóchartáját, mondván, kormányon lévő pártnak az adócsökkentés területén a költségvetési vitában konkrét előterjesztésekkel kell előrukkolnia, nem pedig “porhintésként” pártok közötti egyeztetést kezdeményeznie. Ugyancsak kérdésre válaszolva Dávid Ibolya megerősítette azt a többször hangoztatott álláspontját, miszerint ellenzékben nincs koalíciós kényszer, a jobboldalt a párhuzamosság erősíti, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy “a jobboldali egység mítosza nem szolgálja a keresztény-konzervatív Magyarország jövőjét”.

Az ellenzéki politikus közös célnak a 2006-os kormányváltást jelölte meg, de az ehhez vezető módszerekben, programokban lényeges különbség van a konzervatív pártok között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik