Belföld

Budapest-Lisszabon járatot indít a TAP Air Portugal

Menetrend szerinti járatot indít keddtől Lisszabon és Budapest között a TAP Air Portugal - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt. az MTI-vel kedden.

A légitársaság Lisszabonon kívül csatlakozási lehetőségeket kínál Portóba, Faro-ba, az Azori-szigetekre, illetve Madeirára is – áll a közleményben.

A TAP Air portugál nemzeti légitársaság és a Malév kedden székmegosztási (code share) megállapodást kötött, amely szerint június 1-jétől a portugál légitársaság Lisszabon-Budapest járataira a Malév is értékesít férőhelyeket.

A TAP Air Lisszabon-Budapest-Prága-Lisszabon útvonalon repül heti két alkalommal és egy járat pedig közvetlen lesz Lisszabon és Budapest között. Ugyanakkor a most aláírt megállapodás alapján székmegosztással üzemel a Malév Budapest-Zürich járata a Malév üzemeltetésében és a portugál légitársaság Lisszabon-Zürich járata a TAP Air üzemeltetésében – mondta az MTI-nek a TAP Air budapesti képviselője, Szolnok Péter. Ez a hét minden napján összeköttetést jelent Budapest és Lisszabon között.

Az eddigi foglalások alapján a Lisszabon-Budapest-Prága Lisszabon útvonalon a nyári menetrendben 65-70 százalék körül lesz a foglaltság, július-augusztusban pedig eléri a 80 százalékot.

Mihalka Tibor, a Budapest Airport Rt. értékesítési vezetője az MTI kérdésére elmondta, hogy a TAP Air, mint új útvonalat nyitó légitársaság kedvezményt élvez Prágában és Budapesten is. A prágai repülőtéren a meghirdetett kedvezmény új célállomás esetén egy éven keresztül 50 százalékos árengedmény a leszállási díjból, Budapesten pedig ugyanez érvényes, de itt további egy évig 25 százalék kedvezményt kap a légitársaság.

A Budapest Airport értékesítési vezetője arról is beszámolt, hogy elsősorban távol-keleti – dél-koreai, japán és hongkongi -légitársaságokat akarnak Ferihegyre csábítani közvetlen járattal, de a tárgyalópartnerek közül egyet sem akart még megnevezni. Annyi biztos, hogy augusztustól, a Malévvel közösen a kínai Hainan légitársaság is repül Budapestre.

A Budapest Airport Rt. közleménye szerint az idén havonta átlagosan egy új légitársasággal gyarapodott a ferihegyi repülőteret üzemeltető társaság ügyfélköre, s a közeljövőben hasonló ütemű növekedésre számítanak. A portugál légitársasággal együtt összesen 49 társaság közlekedtet menetrend szerinti járatot Budapestről 50 európai városba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik