Belföld

Autópálya-háború a Fidesz és az MSZP között

A Medgyessy-kormány tudta, hogy nem teljesíthető választási ígérete, miszerint 2006-ra 800 kilométer autópályát építenek meg - állította Répássy Róbert fideszes képviselő hétfői sajtótájékoztatóján Braun Róbert távozó helyettes államtitkár tihanyi médiakonferencián elhangzott beszédére hivatkozva. Braun Róbert szerint Répássy kiforgatta szavait és a 800 kilométer tartható ígéret.

Répássy Róbert fideszes képviselő újságírók előtt bemutatott egy hangfelvételt, melyen állítása szerint Medgyessy Péter bizalmasának, Braun Róbertnek a hangja hallható. A Miniszterelnöki Hivatal távozó helyettes államtitkára arról beszél a felvételen, hogy a 800 kilométernyi megépítendő autópályahossz a politikai oldalak egymásra licitálásának következménye.

Érthető?

A rossz minőségű, de érthető hangfelvételen a helyettes államtitkár elmondja, hogy a kormány megalakulása után arról érdeklődött a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban, hogy mekkora autópálya-építési kapacitás van Magyarországon. Akkor derült ki, hogy “ha minden (…) gép azon dolgozik, hogy autópálya legyen, akkor lehet 110 kilométer autópályát építeni egy év alatt. És akkor nem épül semmi más” – közölte. A 800 kilométer autópálya megépítésének bejelentésére úgy került sor, hogy “valaki kitalálta az egyik oldalon, hogy 500, és aztán valaki azt mondta, 600, és akkor most legyen 800, és akkor ezt megírták” – tette hozzá Braun Róbert tihanyban.


Répássy úgy látja: a helyettes államtitkár állítása nyilvánvalóvá tette, hogy a kormánynak voltak valótlan ígéretei. “Egyesek blöffnek tartja az ilyen ígéreteket, én azonban, mivel a blöff egy bocsánatos bűn, inkább csalásnak nevezem azt, hogyha valaki úgy vállal valamit, hogy eleve tudja, hogy az teljesíthetetlen – mondta Répássy.

Braun védekezik: nem is úgy volt!

Braun Róbert, a Miniszterelnöki Hivatal távozó helyettes államtitkára hétfőn sajnálatosnak nevezte, hogy Répássy Róbert fideszes képviselőnek “törvénytelenül megszerzett és szövegkörnyezetéből kiragadott idézetekkel kell kampányolnia”. “Felháborító, hogy egy olyan politikai erő kéri számon a kormány autópálya-építési tevékenységét, amelyik kormányzása idején egyetlen kilométer autópályát sem adott át” – jelentette ki Braun Róbert.

Braun a szakmai konferencián elhangzottakat felidézve azt mondta, hogy a választási kampányban megjelenő politikai demagógiáról és az adótudatosság hiányáról beszélt. Ennek kapcsán említette meg az ellenzék mai licitkampányát a gazdáknak, vagy más piaci szereplőnek adandó támogatásokról, illetve az autópálya-építésre vonatkozó 2001-2002-es ígéreteket. “Miután a Medgyessy-kormány hivatalba lépett, a reális célok és az ország anyagi teljesítőképessége alapján fogalmazta meg a kormány programjában a megépítendő autópálya hosszát. Ezt a kormány be is tartja” – tette hozzá. Közölte: 2006-ig a tervek szerint 431 kilométer új autópálya épül meg, és további 425 kilométeren kezdik meg az építés előkészítését.


Nyakó István, az MSZP szóvivője elmondta: bizonyossá vált, hogy a Fidesznek semmi sem szent, ha kampányról van szó, “templomokban politizálni, pünkösdkor hazudozni, egyre megy”. Elmondta: három év alatt nem történt még annyi konkrét lépés az autópálya-építésben, mint amennyire 2003 és 2006 között kerül sor. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik