Belföld

Minden gyermek számít! – Központi programsorozat a Nemzetközi Gyermeknapon –

A Nemzetközi Gyermeknap alkalmából a legkisebbek szórakoztatásról gondoskodó egész napos programokat szerveznek több minisztérium közreműködésével az ország 19 pontján, 2004. május 30-án. A Kormány fontosnak tartja, hogy az utazási költség ne lehessen akadálya annak, hogy a rendezvényeken minél több gyermek részesülhessen tartalmas élményben, ezért a MÁV és a Volán járatait gyermekek és kísérőik a gyermeknapon ingyen használhatják. Az országos programsorozat fővédnökei: Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter, Gyurcsány Ferenc, a GYISM minisztere, és Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatal vezető minisztere.

A programok elsősorban a gyermekek szórakoztatását szolgálják; a helyi rendezvényeken Vackor Játszóbusz várja a gyerekeket; emellett szinte mindenütt rendeznek aszfaltrajz-versenyeket.

A Honvédelmi Minisztérium fegyver és technikai bemutatóval, katonazenekarok fellépéseivel, munkakutya és közelharc bemutatókkal, harci-, mentő- és rendőrautó bemutatókkal színesíti a helyi programokat, néhány helyszínen a tűzoltóság, határőrség, katasztrófavédelem eszközeit próbálhatják ki, illetve nézhetik meg közelebbről a gyerekek.


Több helyen egy-egy vidéki múzeum települ ki a város valamelyik parkjába, illetve a múzeum kertjében szerveznek alkalmi bemutatókat, ügyességi-, interaktív játékokat.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Internet sátraiban a világhálóval ismerkedhetnek az érdeklődők.

A Kossuth térre, a Parlament parkolójába, mintegy 80 billenős autó szállítja azt a 400 köbméternyi homokot, ami az óriási várépítő verseny alapanyaga lesz. A homokvár építésen kívül gólyalábasok, arcfestők, bábműsor, kézművesek (babakészítés, bőrözés, szárazvirág kompozíció készítés, madárijesztő készítés, mag-fűzér készítés), aszfalt-kréta rajzolás, szappanbuborék fújás és óriáskivetítőn rajz- és diafilmek várják a gyerekeket és szüleiket az Országház előtt. Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal „labirintusa” (ability park) nem csak a kicsiknek szól és nem csak a szórakozásról. Itt a korlátozott képességekkel élők életébe nyerhet bárki mélyebb bepillantást; kipróbálhatja, milyen kerekesszékkel közlekedni, sportolni vagy vakon sétára indulni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik