Belföld

Lefelé indult az olajár

Csütörtök reggel technikai korrekcióban kismértékben csökkent a határidős nyersolaj ára a szabadpiacon, befektetők azonban úgy vélik, hogy az alacsony amerikai benzinkészletek fölötti aggodalom ismét felfelé hajtja majd az árakat.

A szerdán közölt adatok szerint az Egyesült Államokban – a várakozásokra rácáfolva – a benzintartalékok 700 ezer hordóval csökkentek a múlt héten. A 203,0 millió hordós készlet 5,0 millió hordóval kisebb az egy évvel korábbinál, és 9,7 millió hordóval kevesebb öt év átlagában.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate(WTI) könnyűolaj legközelebbi, júliusi határideje csütörtök reggel hordónként 40,58 dollár volt a New York-i árutőzsde Szingapúrban folytatódó ACCESS-jegyzésében, 12 centtel kevesebb a szerdai Nymex-záró árnál. A júliusi lekötésű WTI ára szerdán 44 centtel 40,70 dollárra csökkent New Yorkban.

A júniusi szállítású ólmozatlan benzin amerikai gallononkénti ára csütörtök reggel 0,72 centtel csökkent és 1,4120 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben. Szerdán ez a határidő 0,27 centtel 1,4192 dollárra csökkent New Yorkban.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj júliusi határideje szerdán 36 centtel alacsonyabban, 37,08 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik