Belföld

Francia-magyar tudományos konferencia Budapesten

Szentpétervár és Prága után Budapesten is bemutatja munkáját a franciaországi Piotr Tchaadaev Egyesület (Association Piotr-Tchaadaev).

A társadalmi problémák iránt nyitott, pszichológusokból, pszichiáterekből és pszichoanalitikusokból álló egyesület immár a harmadik kelet-európai országban szervez továbbképzést, illetve teremt alkalmat a találkozásra a tudósoknak. Az egyesület a budapesti Francia Intézetben május 28-29-én tartja tanácskozását, amelynek résztvevői a pszichológusok mellett orvosok és tanárok lesznek.

Budapest nemcsak az Osztrák-Magyar Monarchia második fővárosa volt egykor, hanem a fiatal pszichoanalitikus tudomány második székhelye is. De Freud már 1919-től fogva említi, hogy a pszichonalitikus iskola elkerülhetetlenül nyugatra helyeződik át. Ez valóban megtörtént nem sokkal ezután, ám Ferenczi Sándor, a budapesti iskola alapítója így is fontos szerepet játszott a lélektan tudományának kialakításában, fejlesztésében. A mostani tanácskozáson ezért részben az ő munkásságával foglalkoznak, a magyar, francia és olasz kutatók és szakértők.

A Piotr Tchaadaev Egyesület kétnapos programjának első napján magyar és francia előadók szólnak a pszichoanalízis aktuális kérdéseiről, illetve Erős Ferenc beszél majd Mérei Ferencről, illetve az ő lélektani tevékenységéről. Az első nap délutánján tart előadást a zámolyi romák ügyét támogató strasbourgi orvos-pszichiáter, Georges Federmann. Ő a romakérdés pszichológiai, pszichiátriai vetületét elemzi majd. Mindez azt a régi hagyományt követi, hogy a francia pszichológusok aktívan kifejtik álláspontjukat politikai és szociálpolitikai kérdésekben is.

A második napon Ferenczi Sándorról, Freud munkatársáról, a budapesti pszichoanalitikus iskola megalapítójáról esik majd több szó. Judith Dupont Párizsból érkezett, hogy Ferenczi franciaországi hatásáról, illetve Ferenczi tevékenységének ottani ismertségéről számoljon be. A nizzai Jean-Yves Feberey, a konferencia társszervezője pedig Ferencziről, „a politika és a költészet közötti pszichoanalitikusról” tart majd előadást. A Milánóból érkezett Marisa Fiumano a budapesti iskoláról szól, a magyar Miklós Barbara pedig Baudelaire költészetét elemzi pszichoanalitikai szemszögből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik