Belföld

Oroszok halála Irakban – Moszkva távozásra szólította fel állampolgárait

Két orosz állampolgárt öltek meg Irakban, amikor támadást intéztek az ellen a busz ellen, amelyen utaztak – jelentette be az orosz külügyminisztérium.

Mindketten civilként dolgoztak az arab országban. Alekszandr Jakovenko, a tárca szóvivője úgy nyilatkozott a televízióknak, hogy öt másik személy szintén megsebesült az utasok közül. Ugyanakkor két iraki is meghalt az akció során – írja a BBC.

A két orosz áldozat az Interenergoservis nevű orosz cég alkalmazottja volt, akik egy erőműben dolgoztak Bagdadban, az iraki fővárosban. Korábban ugyanennek a cégnek egy másik alkalmazottja halt meg Irakban, amikor két másik kollégáját május 10-én emberrablók hurcolták el. (E két személyt egyébként egy héttel később szabadon engedték.) Ugyanakkor a cég három további orosz és öt ukrán munkatársát a múlt hónapban rabolták el, de másnap elengedték őket.

Jakovenko szerint a most meggyilkolt alkalmazottak a Dora nevű erőműbe tartottak éppen, amikor támadás érte a buszukat. Azonnal tüzet nyitottak rájuk, amint a kapukhoz értek. A sebesültek közül is néhányan kritikus állapotban vannak.

Oroszország már korábban kimenekített Irakból 365 személyt, akik a volt Szovjetunió utódállamainak állampolgárai. Mintegy háromszázan azonban továbbra is maradtak az arab országban, többnyire az Interenergoservis munkatársairól van szó.

Oroszország viszont szerdán ismét megerősítette: felszólítja állampolgárait Irak elhagyására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik