Belföld

Növelni kell a megújuló energiaforrások felhasználását az unióban

Ha az EU-tagországok nem hoznak erélyes intézkedéseket, nem fogják elérni a megújuló energiaforrások felhasználási arányának növelésére kitűzött céljaikat - figyelmeztetett szerdán az Európai Bizottság.

Loyola de Palacio, a testület energiapolitikai kérdésekért felelős tagja emlékeztetett arra, hogy e célok szerint 2010-ben az áramfogyasztás 22 százalékát megújuló forrásokból kellene fedezni, a teljes energiafogyasztásban pedig 12 százalékra kellene emelkednie e források arányának a jelenlegi 6 százalékról.

A célok kitűzése óta elért eredmények nem teljesen kielégítőek, jórészt azért, mert a tagállamok nem egyforma lendülettel haladtak előre. Közülük eddig csak négy – Németország, Spanyolország, Dánia és Finnország – hozta meg azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a célok teljesítését, sőt azoknál is jobb arányok elérését. Ausztria, Belgium, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia és Svédország “meglehetősen jól” halad előre, de részükről még további erőfeszítésekre volna szükség. Vannak azonban olyan tagállamok is – köztük Görögország és Portugália -, amelyeknek még “rengeteg tennivalójuk” lenne – mondta Palacio.

A bizottság szerdán hagyta jóvá az előrehaladást átfogóan értékelő közleményét, amelyben további konkrét lépéseket javasol mind uniós, mind tagállami szinten. Előrejelzései szerint a jelenlegi nemzeti politikák és intézkedések változatlansága esetén – és csak a korábbi 15 tagállamot számításba véve – 2010-re a célul kitűzött 22 százalék helyett csak 18-19 százalékra fog emelkedni a megújuló források aránya a teljes energiafogyasztásban.

Az újonnan csatlakozott tíz tagországgal még folynak az egyeztetések arról, milyen célok és menetrend alapján kapcsolódjanak be az uniós szinten kitűzött célok megvalósításába. Az áramtermelésre már most is használt megújuló energiaforrások egyes típusai között nagy különbségek vannak abból a szempontból, milyen mértékben nyernek teret. A szélenergiát például 2010-ben valószínűleg a tervezettet kétszeresen meghaladó mértékben fogják használni. Az európai szélenergia-ipar és -technológia világméretekben is az élvonalba tartozik, piaci részesedése 90 százalékos.

A szélenergia használatának lendületes növekedése sem ellensúlyozta azonban azt, hogy a biomasszából származó energia kiaknázása viszont lassan halad – állapította meg Palacio. Másrészt az áramtermelés mellett a közlekedési ágazatnak, a fűtési technológiáknak, valamint az energiafelhasználás hatékonyságát javító intézkedéseknek is nagy szerepük lesz abban, sikerül-e elérni 2010-re a 12 százalékos célt – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik