Belföld

Külön minisztere lehet a fejlesztéseknek

Medgyessy Péter kedden este egy tévéinterjúban elképzelhetőnek nevezte, hogy miniszteriális szintre emelkedhet a fejlesztések kérdése , emellett a társadalmi igazságtalanságok csökkentésére létrejöhet egy kabinet.

Medgyessy Péter tervei szerint külön minisztere lehet a fejlesztési ügyeknek. “Ez lesz a következő időszak két súlyponti kérdése. A nyáron végig fogom gondolni az összes lehetséges variációt és az alapján döntök” – jelentette ki a miniszterelnök a Magyar ATV televíziós csatorna Egyenes beszéd című esti műsorában.

A kormányfő azt mondta, a június 13-i európai parlamenti (EP) választások után olyan változtatásokat szeretne, amelyek leginkább alkalmassá teszik a kormányt arra, hogy az EU-ban sikeres országot vezessen.

A fejlesztések fontosságát kiemelve Medgyessy Péter emlékeztetett arra, hogy jövő tavasszal be kell nyújtani az EU-nak a nemzeti fejlesztési tervet.

Arról is beszélt, hogy a társadalompolitikai kérdéseket jobban össze kell hangolni. “Olyan kabinetet szükséges létrehozni, amely nagyobb összhangot teremt az esély, a munkahelyteremtés, a szociális kérdések területén” – mondta Medgyessy Péter.

Közölte, az MSZP megnyerheti az EP-választásokat, de mindenképpen azt várja, hogy szoros lesz az eredmény. A kormányfő azzal számol, hogy idén 80 milliárd forintnyi, vagy ezt megközelítő támogatási pénzt sikerül kapni az EU-tól.


A kormányfő szerint idén ősszel dönthet a parlament a pénzügyminiszter által kidolgozott, a következő évekre vonatkozó adóátalakításról, amelynek keretében csökkentik a vállalkozók terheit, igazságosabbá teszik a személyi jövedelemadót és csökkentik az áfát. A miniszterelnök azt mondta, a Fidesz által kezdeményezett petícióról “nem túl jó” a véleménye, és a parlamentben ezt a vitát “kampányízzel lefolytatni szerencsétlen dolog” lenne. Hozzátette ugyanakkor, hogy a felvetett témákról érdemes beszélni, és megtárgyalásukat “az őszi ülésszakon nyugodtan napirendre lehet tűzni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik