Belföld

Karib-tengeri viharok – több száz halott

Százak vesztették életüket, és legalább ugyanannyian eltűntek a pusztító viharokban, amelyek a Karib-tenger térségét sújtották. A legtöbben a Dominikai Köztársaságban haltak meg, de Haiti és Puerto Rico is károkat szenvedett.

Több mint ötszáz ember vesztette életét a Karib-tenger vidékén tomboló viharok következtében. Hispaniola szigetén, amelynek nyugati részén Haiti, keleti felén pedig a Dominikai Köztársaság fekszik, több száz áldozatot követeltek az áradások és a földcsuszamlások, még ennél is több személy tűnt el, s a hatóságok nem tudják, hogy mi történt velük.


Különösen a két ország határvidékét érintette súlyosan a rendkívüli időjárás, és csak a Dominikai Köztársaságban 13 ezren maradtak fedél nélkül. A Haitin állomásozó amerikai és kanadai katonai erők egyébként részt vesznek a károk elhárításában – írja a BBC. Ugyanakkor az előrejelzések további esőzéseket jósolnak a szigeten.

Az áradások azután következtek be, hogy két héten át folyamatos esőzések voltak Hispaniolán. A Dominikai Köztársaság illetékesei szerint ez az elmúlt száz év legsúlyosabb természeti katasztrófája az országban.


Tragédiák sorozatban


Egy dominikai asszonytól két gyermekét sodorta el a víz, hiába próbálta őket megtartani az áradat közepette. Egy másik helybeli azért imádkozott, hogy erőt kapjon ahhoz, hogy elviselje: családjának több tagját ragadta el a víz.

A BBC szerint egész falvakat sodort el az áradás, miközben halottak tucatjait gyászolják egyes helyeken. Az áldozatok száma a mentési munkálatok közben csak növekszik: sokakat az iszap temetett maga alá, másoknak pedig megfelelő temetés sem jutott, olyan sok a halott. Éppen ezért néhol tömegsírokat is ástak a mentők, nehogy járványok törjenek ki a temetetlen holttestek miatt.


Jimaniban volt a legtöbb áldozat

Az egyik legsúlyosabban érintett körzet a dominikai Jimani környéke, ahol két megáradt folyó is pusztított: itt az áldozatok száma legalább 110. Ugyanakkor további kétszáz személyt keresnék még ezen a vidéken, s kérdéses, hogy élve megtalálják-e őket.

A mentési munkálatokba időközben a légierő és a hadsereg egységei is bekapcsolódtak. A túlélők utáni kutatás a legfontosabb feladatuk a katonáknak. Mindezt nehezíti azonban, hogy az utak többsége járhatatlanná vált a hetek óta tartó folyamatos esőzések miatt.


Haitit és Puerto Ricót is érintette a vihar

Haitin a hírek szerint 140 ember vesztette életét a katasztrófa-sorozatban. Legalábbis a helyi rádiók ezt jelentették. Az áldozatok nagy része itt is a határvidéken, a Dominikával határos részeken vesztette életét, a már említett dominikai Jimanihoz legközelebb eső vidéken.

Mindkét országban súlyos gondokat okozhat mindezen túl is a rendkívüli időjárás: a mezőgazdasági termények nagy része elpusztult a viharok és áradások, földcsuszamlások következtében, és az infrastruktúrában is sokmillió dolláros károk keletkeztek szakértők szerint.

A Hispaniola szigetétől nem messze lévő Puerto Rico szigetén, amely az Egyesült Államokhoz tartozik, egy ember tűnt el a vihar során, és körülbelül százan váltak hajléktalanná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik