Belföld

Kapnak kártérítést a keddi földrengés károsultjai

Kapnak kártérítést a beledi földrengéskárosultak, ha élő biztosítással rendelkeznek, s abban szerepel a földrengés-kockázat - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége lakásbizottságának vezetője szerdán az MTI kérdésére.

A földrengés okozta károk felmérése, összegzése megkezdődött – mondta Hetényi Csaba. Arra vonatkozóan pontos időpontot nem tudott mondani, hogy mikor juthatnak a károsultak pénzükhöz, van olyan biztosító társaság, amelyik már szerdán kifizette a kártérítést az érintetteknek.

Hetényi Csaba közölte: ilyen esetekben általában gyorsított kárrendezési eljárás keretében történik a kártalanítás, s így várhatóan legkésőbb 8-10 napon belül átutalják a kártérítéseket. Eddig 26 kárbejelentés érkezett a Csorna-Beled-Kapuvár térségben hétfőn tapasztalt, a Richter skála szerinti 3,7 erősségű földrengést követően az AEGON Magyarország Általános Biztosító Rt.-hez – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A biztosítónál az ügyfelek szerkezeti károkat jelentettek, amelyeknek egyenkénti értéke 50-100 ezer forint körüli. A társaság közölte azt is, hogy a nyilvánosságra kerültekkel ellentétben a kárszakértők gyors munkájának köszönhetően a biztosító már intézkedett a kárösszegek kifizetéséről: a pénz 3 banki napon belül a károsultak számláján lesz. Jóllehet a biztosítási szerződéseikben csak a 4-esnél erősebb földrengések után szerepel térítési kötelezettség, az AEGON Magyarország fizet az ügyfeleinek.

Az Allianz Hungária Biztosító Rt.-hez szerda délig 15, főleg repedésekkel kapcsolatos kárbejelentés érkezett – közölte a társaság illetékese az MTI-vel. A bejelentések elsősorban Beled és Szany környékéről érkeztek. A biztosító munkatársai megkezdték a károk felmérését. Az eddigi ismeretek szerint az épületekben bekövetkezett károk miatt a társaság egyetlen ügyfelének sem kellett kiköltöznie.

A biztosító az azonnali helyreállítást igénylő károk esetén soron kívüli előleget ad a tulajdonosnak, míg más esetekben a károsult eldöntheti, hogy kér-e előleget vagy a helyreállítási számla benyújtását követően egy összegben kéri a kártérítést a társaságtól, amit az a lehető leggyorsabban átutal, vagy fizet ki postán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik