Belföld

Gyógyszerpapírok – ítélet után

Visszakerültek a befektetési palettára a hazai gyógyszerrészvények, miután az Alkotmánybíróság az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította a gyógyszerárak hatósági befagyasztását.

Többszörösen sújtották a kormány döntései a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett két gyógyszergyártó cég részvényeinek árfolyamát, különös tekintettel a Richterre. Tavaly remek évet zártak a Richter-befektetők, az árfolyam megduplázódott, rövid időre meghaladta a 27 ezer forintos szintet, ezzel történelmi csúcsot döntött. A kormány igyekezett kihasználni a magas árfolyamot, és jelezte, hogy értékesíteni kívánja a Richterben meglévő 25 százalékos tulajdonát.

Az árfolyam természetesen esésnek indult, de ez még csak a kezdet volt. A Richter katasztrófális első negyedéves számai, borús kilátásai és az idei gyógyszerárbefagyasztás miatt az árfolyam megjárta a 18 ezer forint alatti mélységeket is. A korábbi kedvence egyértelműen kiesett a befektetők kegyéből.

Az Alkotmánybíróság (AB) azonban keddi döntésével visszaterelte a befektetési palettára a két gyógyszercég részvényét. A jogászok ugyan talán még most is csak a hosszú indoklást próbálják meg értelmezni, de ami világos, hogy a kormány gyógyszerárbefagyasztási koncepciója léket kapott, ez a hajó elsüllyedni látszik.





Az ítélet

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem állt fenn a hatósági árszabályozás minden feltétele. Azt is kimondta azonban, hogy a gyógyszergyártóknak és a patikusoknak nem jár kárpótlás, s ezzel 50 milliárd forintot érő fejfájástól kímélte meg Draskovics Tibort. Az AB június 30-áig hagyott időt a kormánynak, hogy visszaállítsa a törvényes rendet.

Mit tesz most a kormány?

Az igazi kérdés tehát a Richter és az Egis szempontjából az, hogy mi lesz az árakkal. Lehet, hogy megpróbálkozik a kormány egy olyan árrendelet megalkotásával, amely tiszteletben tartja a magyar törvényeket, és mellette a választások szempontjából politikailag is kedvező. Az AB azért hagyott mozgásteret a kabinet számára. Kökény Mihálynak és minisztériumának kínálkozik más út is, feltéve, hogy az első nem járható. Könnyen előfordulhat, hogy lebegtetik a kérdést a választásokig, utána visszaállítják a régi árakat. Nehéz lenne ugyanis megszerezni a második csomagjára készülő Draskovics Tibor támogatását kompenzáció megalkotásához.

A gyógyszergyártók számára egyértelműen a második lehetőség a kívánatos. Ha sikerül új, törvényes törvényt alkotni, akkor némi minisztériumi ejnye-bejnyén kívül más nem történt, és a gyógyszercégek sem kapnak más, mint ügyvédi számlákat. De ha visszaállnak a régi árak, akkor az eredetileg tervezettnél jóval kisebb kárral kerülhetnek ki ebből a számukra nagyon kellemetlen kalandból. A várakozásokba és árfolyamokba már teljesen beépültek a hatósági szabályozás okozta károk.

Becslések a kárról

A Richter árfolyama a már említett módon esett, amiből legalább 20 százalék írható az árbefgyasztás számlájára. Az Egisnél a hatás még jelentősebb volt, hiszen a kisebbik gyógyszercég sokkal nagyobb mértékben függ a hazai piactól. A hatósági árak bevezetésénél mind a két vállalat publikálta a becsléseit az okozott kárról. A Richter 3-3,5 milliárd forintos kárról beszélt, míg az Egis havi 270 millió forintról. Ez nagyjából a Richter idei évre várt éves nyereségének 10 százaléka, míg az Egisnek közel fele.

Ha visszaállnak az árak, akkor is érte kár a vállalatokat, mivel az első negyedévben elhalasztották a patikusok a keresletüket, júniusban viszont felhalmozás lesz. Ebből kifolyólag az alkotmánysértő időszak során értékesített mennyiség akár ötven százalékkal is meghaladhatja a szezonálisan ilyenkor szokásos mértéket. Ezeknél jelentkezik a 15 százalékos profitcsökkenés.

Korai becslésként azt lehet mondani, hogy a Richter összességében 1,5 milliárdos kárral úszhatja meg, míg az Egis esetében körülbelül 1 milliárd forint lesz ez az összeg. Itt mind a két cégnél figyelembe kell venni a nagykereskedelmi pozíciót is, a két vállalatnak jelentős tulajdona van a Hungaropharmában, amely tekintélyes, 3 milliárd forint körüli mínuszt könyvelhet el a kormányintézkedés miatt.

Ígéretes lehetőség rövid távra

A gyógyszerpapírok árfolyammozgásából látszott kedden a bizonytalanság. Elsőre nem világos, hogy képes lesz-e a kormány új törvényt alkotni. Amennyiben igen, akkor a Richter árfolyama vélhetően kénytelen lesz visszatérni a 20 ezer forintos szint alá. Sokkal kecsegtetőbb azonban a részvényben rejlő potenciál. Amennyiben a Richter számára megnyugtatóan rendeződik a helyzet, akkor indokoltnak látszik a 15 százalékos árfolyamkorrekció felfelé. Az árfolyamemelkedés lehetősége jelenleg mindenképp nagyobbnak tűnik, mint az árfolyamcsökkenésé.

Az Egis esetében a hatás szignifikánsabb, hiszen a profit jóval nagyobb része van terítéken. Az Egis ennek megfelelően a kezdeti ijedtség jelentette mélypontról a kereskedés utolsó órájában 5 százalékot emelkedett, és visszatért 8000 forint fölé. A megnyugtató megoldás 10 ezer forinthoz közeli árfolyamot is eredményezhet. Aki szeret rövidebb távra is befektetni, annak most ígéretes lehetőség adódott. De valószínű, hogy az árfolyam az elkövetkező napokban igen volatilis marad, a különböző híreknek megfelelően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik