Belföld

Az APEH-elnök szerint az eva megfelel az uniós szabályozásnak

Az eva nem sérti az európai uniós szabályokat, bár kétségtelen, hogy ez az adózási megoldás újszerű - mondta az APEH elnöke szerdai sajtótájékoztatóján Győrött.

Király László György ezért indokoltnak tartja, hogy működési mechanizmusát a brüsszeli szakértők alaposan meg akarják ismerni. A vizsgálódás eredményét azonban nem prognosztizálta, de valószínűsítette, hogy az eva rendszerét megismerve a szakértők nem támasztanak kifogást.

Ha mégis, “akkor ezek olyan természetűek lesznek, amelyeket viszonylag könnyen és lényegi változtatás nélkül keresztül lehet vinni majd a szabályokon” – mondta. Varga Lászlóné, az APEH Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának vezetője a sajtótájékoztatón az uniós csatlakozást követő adóigazgatási teendőkről szólt.

Közlése szerint a megyében 3.500, országosan 50.300 adózó igényelt közösségi adószámot, amely az uniós kereskedelmi kapcsolatok alapfeltétele. A következő időszak fontos teendőjének nevezte az adatszolgáltatást, amelyet a közösségen belüli értékesítésekről kell az adózóknak a bevallás mellett teljesíteni, export és import kapcsolataikról egyaránt. Az unió központi áfa nyilvántartó rendszerébe kerülő információk a nemzeti adóhatóságok számára is kontrolladatokat jelentenek az eladó és a vevő adóellenőrzése során.

Az adókötelezettségek teljesítésének informatikai támogatásáról Varga Lászlóné közölte: a megyében 1.500, országosan 36.300 bevallást nyújtottak be elektronikus úton az adózók az adóhivatalhoz. Jövő év elejétől az elektronikus adóbevallás további bővítése várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik