Belföld

Június 11-én sztrájk a MÁV-nál? – a vasúttársaság szerint jogszerűtlen

A MÁV szerint jogsértő a VDSZSZ által június 11-ére meghirdetett vasutassztrájk. A vasúttársaság közleményt juttatott el ezzel kapcsolatban a FigyelőNethez.

A MÁV Rt. által vasárnap tartott sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva Gaskó István a VDSZSZ elnöke több országos napilapnak elmondta: „konfliktusok vannak a létszámleépítésnél, a tárgyalások még tartanak az ágazatoknál, és szerinte meg lehet állapodni”. Kedden azonban a MÁV Rt. vezérigazgatója megkapta a VDSZSZ MÁV Országos Gépészeti Szakágtól a június 11-ére szóló sztrájkfelhívást – közölte a FigyelőNettel a MÁV.

A szakszervezet által megjelölt vitás kérdés a létszámot érinti, melyről többek között a VDSZSZ már tavaly ősszel az átalakítási programban szereplő 20 százalékos létszámoptimalizálási és kultúraváltási célkitűzések ismertetése és véleményeztetése során tudomást szerzett.

A MÁV szerint a VDSZSZ jogsértő és indokolatlan munkabeszüntetést jelentett be ezúttal. A vasúttársaság szerint munkavállalói 2004-ben az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlásán és az országos átlagon felüli 11 százalékos béremelésben részesültek, melynek részét képezte a korábban elmaradt bérek kompenzálására nyújtott reformprémium. 2004-től a vasúttársaság életében addig példátlan, választható juttatási rendszerben is részesültek a vasutas dolgozók, mely 150 ezer forintos bérkiegészítést jelent évente.

A VDSZSZ vagy néhány vezetője ezáltal több tízezer munkavállaló részére közösen kialakított lehetőségeket és juttatásokat sodor veszélybe – hangsúlyozza a MÁV közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik