Belföld

Jóváhagyták a román BCR bank további privatizációját

A román kormány döntött arról, hogy az ország legnagyobb bankja, a Banca Comerciala Romana (BCR) további 25 százalékát eladják egy magánbefektetőnek - jelentette be Adrian Nastase miniszterelnök kedden.

Románia tavaly a BCR 25 százalékát eladta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak (EBRD) és a Világbank befektetési leányvállalatának, az IFC-nek 12,5-12,5 százalékos arányban, 222 millió dollárért. Az EBRD-vel és az IFC-vel kötött ügyletet – amely visszavásárlási opciót is tartalmaz – a román kormány két zátonyra futott privatizációs kísérlet után határozta el.

Románia korábban ígéretet tett a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hogy a román bankágazat bevételeinek egyharmadát adó BCR-t 2006-ig stratégiai befektetőnek adja el. Egyelőre a román állam még 44 százalékot birtokol a bankban, öt román befektetési alap pedig együtt 30 százalék körüli résszel rendelkezik.

Az újabb 25 százalék tervezettnél korábbi értékesítését román illetékesek azzal indokolták, hogy most a privatizációs piacon jó árat érhetnek el. A vevő kilétét egyelőre nem közölték.

A BCR adózott eredménye tavaly 153 millió dollárnak megfelelő összegre csökkent a 2002-es 164 millió dollárról. A bank mérlegfőösszege 5 milliárd dollár, ami az egész román bankszektor egyharmada.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik