Belföld

Alkotmányellenes a gyógyszerárak befagyasztása

Az Alkotmánybíróság keddi határozatában alkotmányellenesnek ítélte és megsemmisítette az árbefagyasztásról szóló március 19-i kormányrendeletet és az ártörvény még hatályba nem lépett törvénymódosítást is abban az értelemben, hogy az OEP a gyógyszerek áráról nem, csak a támogatás mértékéről határozhat.

Az Alkotmánybíróság (AB) keddi ülésén alkotmányellenessé nyilvánította az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek és egyes tápszerek átmeneti árszabályozásáról szóló, 2004. április 1-jén hatályba lépett kormányrendeletet.

A testület határozatában megállapította, hogy a gyógyszerárak befagyasztását előíró jogszabály megalkotásakor a kormány túllépte az ártörvényben adott felhatalmazás kereteit és anélkül rendelkezett az árakról, hogy annak együttes törvényi feltételei fennálltak volna.

Az AB alkotmányellenessé nyilvánította az ártörvényt módosító, hatályba még nem lépett azon szabályokat is, amelyek értelmében nem a törvény, hanem kormányrendelet határozta volna meg a gyógyszerek kiskereskedelmi forgalomban felszámítható legmagasabb ára megállapításának részletes szabályait, az eljáró hatóságot és az ár közzétételének módját. E rendelkezések nem lépnek hatályba – közölte a testület honlapján.

Az Alkotmánybíróság a törvényi felhatalmazás hiánya miatt megsemmisítette a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletnek azt a szabályát is, amelynek alapján az egyes gyógyszerek áráról, a már támogatott gyógyszer árának változására irányuló kérelemről az Országos Egészségbiztosítási Pénztár dönthetett volna.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor elutasította azokat az indítványokat, amelyek a gyógyszerárak befagyasztásával kapcsolatban az árak megállapításáról szóló törvény felhatalmazó szabályának (19. §-ának) az alkotmányellenességét állították.

Egyben alkotmányos követelményt határozott meg, mely szerint az árakra vonatkozó rendelkezésre csak a feltételek együttes fennállása esetén, kivételesen, átmeneti jelleggel, a beavatkozás időbeli hatályának meghatározása mellett kerülhet sor; újabb ármeghatározás csak a felhatalmazásban meghatározott együttes feltételek ismételt bekövetkeztében történhet.

Az Alkotmánybíróság elutasította azokat az indítványokat, amelyek szerint a kormány mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzetet idézett elő azzal, hogy nem alkotott jogszabályt az átmeneti árszabályozás következtében a közforgalmú gyógyszertárak által elszenvedett veszteségek teljes körű kompenzációja tárgyában.

A határozat a megsemmisített rendelkezések hatályvesztésének időpontját 2004. június 30-ában határozta meg, időt hagyva a szükséges intézkedések megtételére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik