Belföld

Felszámolják a Celladamot

A Celladam gyártását nem érinti Kovács Ádám cégének felszámolása. A Fradi vezetői viszont megtudhatják mennyivel támogatta volna a klubot a vállalkozó.

A Pest Megyei Bíróság jogerős döntése nyomán felszámolják a Celladam feltalálójának, Kovács Ádámnak a cégét, a pilisborosjenői Celladam Rt.-t.  A rák elleni gyógyhatású készítményként használt, nálunk élelmiszerként törzskönyvezett Celladam gyártását azonban a döntés nem akadályozza, mert a szert a Celladam Rt.-től független cégek készítik. A feltaláló tulajdonos Kovács Ádám úgy nyilatkozott, hogy a közel százmillió forint éves árbevételű Celladam Rt. a csoporton belül főként „szolgáltatásokat végez” a laboratóriumaiknak. Elemzők ugyanakkor arra emlékeztetnek, hogy a Celladam Rt. több milliárdos értékben tulajdonol termékjogokat, így például a Celladam egyik alkotórészének számító Vitacellét. A hazai szabályozás szerint a felszámolás során az összes vagyonelemet árverezni kell, ezért ezekre is sor kerül. Kovács Ádám erről úgy nyilatkozott a lapoknak, hogy a Celladam alkotórészei államtitkot képeznek, így azok csak korlátozással adhatók el.






A bíróság döntése értelmében mostantól a Celladam Rt.-t a felszámolással megbízott Budapest Investment Rt. képviselője, Bana Károlyné irányítja. A felszámoló már megkereste Kovács Ádámot, de még nem kapott választ.

A felszámolásból legnagyobb valószínség szerint az FTC Rt. húzhat hasznot. Mint ismeretes, tavaly év végén Kovács Ádám milliárdos támogatást ígért a futballcsapatnak, amit 300 millió forintnyi Celladam-részvény átadásával akarta megoldani. Ráadásul úgy nyilatkozott: az értékpapírok az összeg tízszeresét érik. Nos, egy árverésen kiderülne, hogy jelenleg a piacon mennyit is ér egy ilyen részvény. Amelyekről tudni kell, hogy már nincsenek a Fradi birtokában, mert bírósági végrehajtók Kovács Ádám egy vitás ügye nyomán lefoglalták a sportklubnál „letétbe” helyezett értékpapírokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik