Belföld

Vetítővászon méretű kijelzőt fejleszt a Sony

A Sony egy új kijelző technológia fejlesztésén dolgozik, amely nagy felbontású képet képes megjeleníteni egy vetítővászon méretű képernyőn, és ezt jövőre már be is kívánja mutatni, jelentette be a cég vezérigazgatója.

A munka még folyik, de azt remélik, hogy a technológia működését már be tudják mutatni a 2005-ös világkiállításon – közölte a Sony elnök-vezérigazgatója. Ez olyasmi, amit még soha, de soha nem láthattak – mondta.

A fényt elölről vetítik a képernyőre a GLV („rácsos fényszelep”, grating light valve) technológia segítségével, magyarázta csütörtökön Naito Mina, a Sony szóvivőnője. A GLV technológia abban áll, hogy vörös, zöld és kék lézerfény található egy rácsszerű tömbön, ahol a rácsok mozgását az áram erőssége szabályozza, ami megváltoztatja a tört vagy visszavert fény mennyiségét. Az így képződött fényt lencséken vezetik keresztül, s ezután egy letapogató tükörrel létrehozzák a kétdimenziós kijelzőt.

A Sony a Cypress Semiconductor cég leányvállalatától, a Silicon Light Machinestől 2000 júliusában kapta meg licenc formájában a GLV technológiát, és azóta dolgozik a professzionális vetítőrendszer termékké alakításán. Egy prototípust már bemutattak két 2002-es japán kiállításon, ennek kijelzője azonban csupán néhány méter átmérőjű volt. A jövő évi Expóra szánt rendszer nagyságrendekkel nagyobb – 10×50 méter – lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik