Belföld

Szlovákia elfogadta az antidiszkriminációs törvényt

Szlovákiában immár törvény garantálja, hogy a megkülönbözetés nemzeti, faji vagy vallási alapon bűnténynek minősül. A pozitív diszkriminációt vagyis a hátrányos helyzetű csoportok támogatását viszont sokan vitatják Pozsonyban.

A szlovák törvényhozás nagy többséggel elfogadta az antidiszkriminációs jogszabályt, amely tiltja a faji, nemi, vallási és egyéb hátrányos megkülönböztetés nyílt és rejtett formáit. A törvény azonban lehetőséget biztosít a pozitív diszkriminációra, ahogy A. Nagy László, a parlament emberi jogi bizottságának MKP-s elnöke fogalmazott a pozsonyi Új Szó pénteki számában. A törvény tulajdonképpen szentesíti a jelenlegi gyakorlatot, például a kormány roma stratégiájában.

Eddig is úgy volt, hogy a különösen hátrányos helyzet döntő szempontja volt a kormánynak bizonyos támogatások odaítélésekor. Daniel Lipsic igazságügyi miniszter azonban emiatt az Alkotmánybírósághoz fordul. Megítélése szerint a pozitív diszkrimináció nem egyeztethető össze az alkotmánnyal. Ezen kívül a megkülönböztetett bánásmód csak megerősíti azt a szemléletet, hogy a társadalomban vannak olyan csoportok, amelyek önerőből képtelenek talpra állni. Ez nem más, mint az emberi méltóság megalázása – véli Szlovákia igazságügyi minisztere.

Lipsic attól is tart, hogy a jövőben az egyetemek és főiskolák, illetve egyes munkáltatók előnyben részesítenek majd embereket etnikai származásuk alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik