Belföld

Draskovics első körben a helyi adókat csökkentené

A hároméves előre meghirdetett adócsökkentési program keretében az első években a tb járulék, a helyi adók, a munkáltatói járulékok és az szja változik jelentősen, az időszak vége felé pedig az áfa-kulcsok átrendezése célszerű, a versenyképesség és a foglalkoztatás bővítése érdekében — mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter csütörtökön, Budapesten, a Joint Venture Szövetség közgyűlésén.

A miniszter a múlt héten nyilvánosságra hozott felzárkóztatási programról elmondta: olyan pályát alakítottak ki, amely a nem túl távoli jövőben kényelmesen, többlet erőfeszítés nélkül lehetővé teszi a nominális feltételek teljesítését, az euró bevezetését és a felzárkózást is.

Ehhez az államszféra karcsúsítása és a jövedelem újraelosztásának csökkentése szükséges. A kormány 4 év alatt 4,5 százalékkal kívánja mérsékelni az újraelosztás arányát. Az államháztartás 4 év alatt 2 ezer milliárd forinttal (8 milliárd euróval) költene kevesebbet mint a mostani újraelosztási arány mellett. A gazdasági növekedésből eredő bevételi többlet felét a következő négy évben nem költik el, hanem az államháztartási hiány és az adó csökkentésére fordítják (ezer-ezer milliárd forintot). Az EU-ból nettó 1500 milliárd euróra számít a kormány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik