Belföld

700-1200 millárdot fordíthat fejlesztésre az MFB

A kormány döntése értelmében 2008-ig a Magyar Fejlesztési Bank Rt. 700-1200 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását segítheti - mondta Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gál J. Zoltán elmondta: a kormány elfogadta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. középtávú stratégiáját és üzleti tervét, a bank átalakítása és új fejlődési pályára állítása az elmúlt másfél évben befejeződött, így mára képessé vált arra, hogy a fejlesztési banki eszközökkel bevonható, illetve a nemzetközi forrásokat eljuttassa a vállalkozásokhoz és egyéb intézményekhez.

A magyar gazdaság fejlesztésének kormányzati szándékát jól tükrözi az MFB Rt. most elfogadott üzleti stratégiája és üzleti terve, amely 2008-ig jelöli ki a pénzintézet működésének prioritásait – tette hozzá. A szóvivő közölte: az üzleti terv elfogadása lehetővé teszi, hogy a fejlesztési bank 2008-ig 700-1200 milliárd forintig terjedő beruházás megvalósítását segítse.

A stratégia az MFB által bevonható és kihelyezhető hitel- és tőkeforrásokon túl kereskedelmi banki források bevonásával is számol – mondta. Hozzáfűzte: “a bankra vonatkozó törvény várható jövő heti parlamenti jóváhagyásával elérhető, hogy az önkormányzatok, a mezőgazdasági családi vállalkozások fejlesztési terveit szolgáló programokat is kidolgozhasson az intézmény”.

Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor a bankcsoport részévé válhat Magyar Export-Import Bank (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) – közölte.

Gál J. Zoltán elmondta: a bank hosszú lejáratú hitelprogramok meghirdetését tervezi az állami és önkormányzati privatizáció támogatására, megteremti a feltételeket a magán és állami közös beruházási konstrukciók banki értékelését támogató tanácsadói tevékenység végzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik