Belföld

Javultak a HP negyedéves eredményei

A HP nyilvánosságra hozta 2004. április 30-án zárt második pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 20,1 milliárd dolláros rekordszintű értékesítési árbevételről számolt be a vizsgált időszakban, ami 12 százalékkal magasabb a 2003 második negyedévi értéknél.

A HP nem GAAP szerinti (GAAP: az Egyesült Államok Általánosan Elfogadott Számviteli Irányelvei) üzemi eredménye 1,3 milliárd dollárt tett ki – ez 17 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. A nem GAAP szerint számított, korrigált részvényegységre jutó nyereség (EPS) 34 dollárcent volt a vizsgált negyedévben – 17 százalékkal magasabb a 12 hónappal ezelőtti 29 centnél.

A nem GAAP szerinti korrigált EPS és nettó nyereség 148 millió dolláros (részvényenként 5 centnyi), adózás utáni eredmény szintjén végrehajtott korrekciót tükröz. A GAAP szerint számított üzemi eredmény 1,1 milliárd dollár volt a második negyedévben. Az egy évvel korábbi eredményhez képest ez 77 százalékos (495 millió dolláros) javulást jelent. A GAAP szerinti korrigált EPS 29 dollárcentet tett ki – 32 százalékkal többet, mint egy évvel korábban (22 cent). Május 13-án a HP Kanada 105 millió USD visszatérítését vállalta a kanadai kormány részére. Ez a kifizetés – a korábbi kimutatásokban már szereplő 35 millió dolláros összeget leszámítva – részvényenként mintegy 2 dollárcenttel csökkentette a második negyedév GAAP szerinti és nem GAAP szerinti nyereségét.

A negyedév során az alábbiak szerint bővült az árbevétel az egyes régiókban a 12 hónappal korábbi adatokhoz képest: az amerikai kontinensen 4 százalékkal 8,4 milliárd dollárra; Európában 17 százalékkal 8,3 milliárd dollárra, Ázsiában és a Csendes-óceán térségében 22 százalékkal 2,4 milliárd dollárra; Japánban pedig 21 százalékkal 967 millió dollárra nőtt.

A vállalat egészét tekintve és az árfolyamhatásokat korrigálva a második negyedév összárbevétele 4 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi szintnél.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik