Belföld

Bizonytalanság az indiai kormány élén

Váratlan fordulatként Sonia Gandhi, a parlamenti választásokon győztes indiai Nemzeti Kongresszus párt vezetője tegnap bejelentette, hogy nem vállalhatja a világ legnagyobb demokráciája kormányfői tisztét.

Újabb politikai fordulat Indiában: Sonia Gandhi bejelentette, nem kíván miniszterelnök lenni. A választásokon győztes Nemzeti Kongresszus vezetője kedden felkereste az államfőt, s mindenki azt várta, hogy Abdul Kalam felkéri őt a kormányalakításra. Ehelyett hivatalos nyilatkozat nélkül ért véget a tárgyalás, majd Gandhi a parlamentben bejelentette, nem kíván kormányfő lenni. Okként a személyét ért támadásokat jelölte meg, ezt azonban gyakorlatilag mindenki kétkedve fogadta. Kétségtelen, hogy az elmúlt napokban szerte az országban hangos tüntetéseken tiltakoztak emberek az ellen, hogy az ország kormányfője egy olasz származású katolikus legyen. Ezt a vádat azonban egyrészt folyamatosan használták ellene a választási kampány során, másrészt a demonstrációk mögött egyértelműen a választások vesztese, a Dzsanata Bharatija párt állt.

Gandhi bejelentését a parlamentben hangos tiltakozás kísérte, ami azt mutatja, hogy hívei tekintélyes részének nem nagyon tetszik a döntése. Egyes kommentátorok máris megkockáztatták, hogy talán csak a pozícióját akarja megerősíteni. E szerint az lenne a taktikája, hogy nyilvános disputa tárgyává teszi a származását, majd engedve a nyomásnak, immár ezek után vállalja el a miniszterelnöki posztot. Ugyanakkor az egyik kommunista vezető arról nyilatkozott, hogy értesülése szerint gyermekei beszélték le az ország vezetéséről, mondván, hogy az nagyon nagy személyes biztonsági kockázatot jelentene számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik