Belföld

Szeged tulajdonrészt vásárol a Bábolna Agrárholding Rt.-ben

Szeged város 5 százalék tulajdonrészt vásárol a közelmúltban alakult Bábolna Agrárholding Befektetési Rt.-ben, amelynek egyetlen célja vételi ajánlatot tenni a Pick Szeged Rt.-re - tájékoztatta az önkormányzat sajtófőnöke kedden az MTI-t.

Vécsey Ágnes közlése szerint a Pick részvényeinek megvétele után a városnak egy évig további 5 százalék vásárlására van opciója.

A szóvivő elmondta: szerdán sikeresen lezárultak a tárgyalások; Szeged polgármestere, Botka László megkapta az általa szükségesnek tartott garanciákat. A vonatkozó szerződést szerdán Szegeden írja alá Velez Zoltán, a Bábolna Rt. elnöke és Botka László.

A Bábolna Agrárholding Befektetési Rt. május 12-én jelentette be, hogy vételi ajánlatot tesz a Pickre. A vételárat kormánygaranciával felvett hitelből tervezik kifizetni, és a garancia fedezete a Pick Szeged Rt. lenne.

A befektetési holding jelenleg 100 millió forint jegyzett tőkéjű egyszemélyes, a Bábolna Rt. tulajdonában lévő társaság. A befektetők, elsősorban a termelők bevonását a holdingba május 12-én kezdték meg. A Bábolna Rt. katalizátor szerepre vállalkozik, és ha megvan a befektetői kör, akkor a cég kilép a befektetési társaságból.

“A Bábolna Agrárholdig Befektetetési Rt. szeretné, ha a kormány támogatná az Agrárholding célkitűzéseit” – áll a társaságnak a közelmúltban kiadott sajtóközleményében, amely leszögezi azt is: megőrzik a munkahelyeket és termelői biztonságot kínálnak az eddigi beszállítóknak.

Velez Zoltán korábban úgy nyilatkozott: a Bábolna Agrárholding Befektetési Rt. árat még nem tartalmazó ajánlatára a Pick Szeged Rt. jelenlegi tulajdonosa, az Arago Holding mutat tárgyalási hajlandóságot, a tárgyalások akár egy-másfél hónapon belül lezárhatók.

A hitelfelvételről a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-vel (MFB) fogják megkezdeni a tárgyalásokat.

A befektetési társaság részvényeit a termelők névértéken jegyezhetik majd és az allokáció során a felajánlott tulajdonosi kölcsön alapján döntenek a tényleges jegyzésről.

A Pick Szeged Rt.-nek 16 ezer beszállítója van, és őket szeretné a Bábolna Agrárholding Befektetési Rt. a Pick tulajdonosaivá tenni.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik