Belföld

Az OTP Bank 82,9 százaléka van külföldi tulajdonban

Az első negyedévben 2,1 százalékponttal nőtt az OTP Bank Rt.-ben a külföldi részesedés aránya. A 2003. év végi 80,8 százalékkal szemben március végén a részvények 82,9 százaléka volt külföldi kézben - derül ki a hitelintézet által közzétett adatokból. A külföldi tulajdonú részvényekhez kapcsolódó szavazati jog 75,7-ről 81,9 százalékra emelkedett.

A további tulajdonosok közül a belföldi befektetők részesedése a vizsgált időszakban 11,5-ről 6,7 százalékra mérséklődött, a munkavállalók és vezető tisztségviselők pakettje nem változott, továbbra is 2,9 százalék, míg a bank saját portfoliójában lévő részvények a 2003. év végi 4,7 százalékkal szemben március végén 7,5 százalékot képviseltek.

A bank áprilisban megtartott évi rendes közgyűlése 25 százalékra emelte fel az egy részvényes által gyakorolható szavazati jog plafonját, ha pedig a társaságban más részvényes szavazati joga is meghaladja a 10 százalékot, akkor 33 százalékra. A belföldi részvényesek korábban maximum 10, a külföldiek pedig 5 százalékos szavazati jogot gyakorolhattak.

Az összes külföldi részvényes által gyakorolható szavazati jog mértéke nem érheti el az összes szavazati jog 50 százalékát. Ezt a korlátozást a közgyűlés előtt, a regisztráció során, az érkezési sorrend megállapítása útján érvényesítik. Március végén a banknak egy 5 százaléknál nagyobb tulajdonosa volt, a Capital Group Companies Inc. (5,11 százalék).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik