Belföld

Nem volt tiltott a fogolykínzás?

Továbbgyűrűzik a botrány - sajtóértesülések szerint a védelmi miniszter sem tiltotta a politikai foglyok kínzását sem Afganisztánban, sem Irakban. Közben újabb volt fogoly számolt be a kínzásokról.

A magyar idő szerint hajnali, vagyis itteni washingtoni idő szerint késő éjjeli órákban a főbb amerikai tévécsatornák már szakértőket szólaltattak meg: mit szólnak ahhoz, hogy állítólag maga Rumsfeld védelmi miniszter hagyta jóvá a foglyok kínzását a börtönökben és nemcsak a bagdadi Abu Graib börtönben, hanem Guantanamon is.

Az állítás Hursttől származik, aki a New Yorker című hetilap jövő heti számában folytatja leleplező oknyomozó riportját. Hurst, aki annak idején a Millay-i vérengzésről, aztán pedig a demonai atombombáról írt leleplező riportjaival vívott ki elismerést, most meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozik, midőn azt állítja, a bagdadi börtönben és Guantanamon alkalmazott kihallgatási módszereket először Afganisztánban, a tálib hatalom bukása után, 2001-ben használták és ezeket a módszereket a Pentagon és személyesen Donald Rumsfeld védelmi miniszter nemcsak jóváhagyta, hanem egyesen bátorította is.

Az Abu Graib börtönben is így volt ez, ahol a vallatók szabadkezet kaptak csakhogy minél több és értékesebbnek vélt információt szedjenek ki a foglyokból. Hurst szerint a CIA kihallgató központjaiban mindenütt a világon megengedett volt az erőszak alkalmazása. Ha a kihallgatók ezt ítélték célravezetőnek. Menj neki annak, akinek akarsz, tedd azt amit akarsz – idéz Hurst egy volt hírszerző szakembert.

Egyébként Antonio Taguba vezérőrnagy egy, még februárban írt belső jelentésében amit az Abu Graib börtönben uralkodó kegyetlen viszonyokról írt, idézte Jeoffrey Millert aki szerint a fogvatartás módszereinek elő kell segíteniük a kihallgatást bármi áron. Miller akkor a guantanamoi börtön főnöke volt, ma ő irányítja a bagdadi Abu Graib börtönt.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik