Belföld

Elkészült a PM terve az uniós kihívásokra

Elkészült az a tanulmány, amelyben Magyarország kifejti, hogy hogyan kíván megfelelni az EU támasztotta konvergenciaprogramnak. Alacsonyabb adók és az állam olcsóbb működése szerepel a tervekben - írja a Magyar Hírlap.

Kevés konkrétum, rengeteg közhely – így summázható az a tanulmány, amelyet a magyar kormány ma juttat el az Európai Bizottsághoz. Az előzmény: minden olyan országnak, amely nem teljesíti a maastrichti kritériumokat, konvergenciaprogramban kell részleteznie, milyen erőfeszítéseket tesz a felzárkózás érdekében. Túl sok újdonsággal nem szolgál a Pénzügyminisztérium (PM) anyaga: a cél a versenyképesség javítása, a tőkebehozatal növelése, kisebb, vagyis olcsóbb állam megteremtése.

A jövő évi változások közül talán a legfontosabb, hogy az átlagjövedelmek a felső helyett a középső szja-kulccsal adóznak majd. A PM elképzelései szerint maradna 2005-ben is a háromkulcsos személyi jövedelemadó-rendszer, ám a kulcsokról és a sávhatárokról nem szól a javaslat. (Hasonlóan nyilatkozott Szabó Lajos, az MSZP költségvetési munkacsoportjának vezetője. Szerinte még egyetlen konkrétum sem biztos a 2005-ös adóváltozásokkal kapcsolatban, ám ahhoz az elvhez ragaszkodik frakciója, hogy az átlagjövedelem ne a felső kulcsban adózzon.)

Nem került le a napirendről a tőkejövedelmek megadóztatása. Az adókulcsot úgy szabnák meg, hogy azzal ösztönözzék a hozamok újrabefektetését. Vagyis a PM láthatóan nem tett le arról, hogy a tőkejövedelmeket is megadóztassa úgy, hogy közben a megtakarításokat is ösztönözze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik