Belföld

Dél-Afrikában lesz a 2010-es futballvébé

A FIFA döntése értelmében a 2010-es labdarúgó világbajnokságot a Dél-Afrikai Köztársaság rendezheti meg. Ez azt jelenti, hogy a focivébét először rendezik Afrikában. Korábban öten jelentkeztek a rendezésért, de Tunézia már előzetesen visszavonta ajánlatát, s így az eredetileg vele közösen pályázó Líbia is gyorsan esélytelenné vált.

Így végül három ország maradt versenyben, Egyiptom, Marokkó és Dél-Afrika. A két észak-afrikai állammal szemben végül a többségében feketék által lakott Dél-Afrikai Köztársaság győzedelmeskedett a szavazás során. Egyiptom például egyetlen támogató szavazatot sem kapott a hírek szerint.

A „déliek” sikerét egyébként a FIFA első embere, Joseph Blatter jelentette be. Dél-Afrika mellett „lobbizott” egyébként számos béke Nobel-díjas: így Nelson Mandela volt köztársasági elnök, Desmond Tutu érsek, továbbá az apartheid rendszer utolsó vezetőinek egyike, Frederik Willem de Klerk is. Más fekete-afrikai országok is Dél-Afrikát támogatták, sőt a FIFA szemlebizottsága is az ő pályázatukat javasolta az első helyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik