Belföld

Többletszolgátatásért lehetne hálapénzt fizetni

Meg kellene határozni, hogy mikor lehet legális a hálapénz, mert vannak esetek, amikor olyan többletszolgáltatást fizethetne meg a beteg, amelyet ő igényel - mondja Bócz Endre, az Igazságügyi Minisztérium főtanácsadója. A betegek jogairól tanácskoznak az orvosok és jogászok.

Bócz Endre szerint az orvos gyógyít, hivatalos személy, amikor igazolásokat állít ki, keresőképtelenné nyilvánít, végül az intézményben hatást tud gyakorolni az ellátás minőségére, beosztásától függően, és előnyöket is biztosíthat. Aki a szervezeten belül a munkakörénél fogva irányító funkciót lát el, ugyanúgy kezelendő, mint akármilyen más gazdálkodó szervezetnél.


Tulajdonképpen az európai uniós követelményrendszer arra kötelez bennünket, hogy szélesebb körben és szigorúbban büntessük a hivatali életen kívüli vesztegetéseket. A hálapénz részben a gyógyító-megelőző orvosi szakmai tevékenység ellenszolgáltatása. Ha ez nem egy kikényszerített ellenszolgáltatás, hanem tényleg a beteg önként és utólag adja, és nem ettől van függővé téve az ellátása, akkor ez nem egy büntetendő cselekmény.

Az is felvetődött, hogy pluszszolgáltatást nyújt a hálapénz fejében, mert a terhesgondozástól kezdve tettre készen várja, hogy mikor fog születni a baba, nem megy el névnapot ünnepelni, nehogy szeszesital befolyása alatt legyen, amikor a szülést vezetni mennie kell. Ezt a szolgáltatását fizetik meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik