Belföld

A stressz a fiatalokat sem kíméli

Egy fiatalok körében végzett felmérés eredményei alapján egyértelműen kiderült, hogy a stressz már ifjú korban sem kíméli az embereket. Az iskolás fiatalok számára a legkomolyobb stresszhelyzetet a tanárokkal való kapcsolatuk jelenti. Erre rakódnak még az iskolán kívüli élet problémái, melyek közül a legnagyobb stresszt a napi családi problémák, a párkapcsolati kérdések illetve a pénzügyi nehézségek okozzák.


Köztudott tény, hogy a stresszes állapot idővel testi tünetek formájában is okozhat kellemetlenségeket. A felmérés meglepő adatokat mutatott ki a testi tünetekkel kapcsolatban: már a fiatalok körében is számos tünet a komolyabb terhelést jelentő érték fölé kúszott. Leginkább az általános kimerültséget említették, azonban az étkezési zavarok, a hátfájás, fejfájás és az izzadás is meghaladta a kritikus értéket.

A stressz kiváltotta testi tünetek mellett feltétlenül meg kell említeni a pszichés tüneteket is, melyek közül a szorongás és a dühkitörések kivételével mindegyik nagyon megközelítette, illetve meghaladta a kritikus értéket. A legkifejezettebb tünetek az elégedetlenség és türelmetlenség, azonban meglehetősen magas értéket mutatott a figyelmetlenség, az elfojtott érzelmek és a magányosság érzése.

A felmérés eredményei azonban némi bizakodásra is adnak okot, hiszen kimutatták, hogy szerencsére a stressznek a megkérdezettek körében még nincs jelentős hatása a viselkedésre – nem áll fenn a közösségtől való elszigetelődés veszélye, illetve szenvedélybetegségek (erős dohányzás, alkohol, gyógyszer vagy kábítószer függőség) kialakulása. Megnyugtató az a tény is, hogy a diákoknak még jelentős tartalékaik vannak a stresszel való megküzdéshez. A legjelentősebb belső erőforrások közé tartoznak a megvalósítható célok, a céltudatosság, a pozitív és optimista gondolkodás.

A stresszt oldó programok közül a hobbik vezetik a rangsort, majd a különféle szabadidős programok, a gyakori testedzés és egészséges táplálkozás segítségével próbálnak a fiatalok megküzdeni a stresszel, hiszen ahogy azt már korábban is említettük, a stressz életünk velejárója, és kis odafigyeléssel, a megfelelő technikák elsajátításával a válságosnak tűnő helyzetek is kezelhetővé válnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik