Belföld

Újból csúcsot döntött az olajár

Pénteken a New York-i árupiac nyitása után történelmi csúcsot ért el a határidős nyersolajár: az amerikai könnyűolaj hordónkénti ára 41,50 dollárig ment fel, csütörtöki záró árához képest 42 centtel drágulva.

Mintegy fél órányi kereskedés után még magasan maradt, és 41,25 dolláros ára még mindig 10 centtel magasabb volt mint a kereskedés során New Yorkban 1990. október 10-én mért eddigi 41,15 dolláros rekord ár.

A drágulást előidéző tényezők nem változtak péntek délutánra: az árak elsősorban a nagy közel-keleti feszültség és az amerikai benzintartalékok alacsony szintje miatt állnak magasan, ezek miatt ért el már árrekordot az olaj az éjszakai elektronikus kereskedésben is, amikor az amerikai könnyűolaj júniusi határidős ára 41,45 dolláron is volt. A kontraktus a New York-i árupiacon is zárási rekordot ért el csütörtökön 41,08 dolláron.

A londoni nemzetközi olajtőzsdén a júniusi Brent közép-európai idő szerint valamivel délután öt óra előtt 26 centes drágulást jelezve hordónként 38,75 dollárnál tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik