Belföld

Vöröskereszt: egyre több embert rabolnak el a nyugati titkosszolgálatok

Roland Huguenin-Benjamin, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának szóvivője a Spiegel Online-nak adott nyilatkozatában megdöbbentő részleteket közölt az Abu Ghureib börtönnel és a nyugati titkosszolgálatok tevékenységével kapcsolatban.

Huguenin-Benjamin szerint egyre növekszik azon emberrablások száma, amelyeket nyugati titkosszolgálatok hajtanak végre. Ezek az akciók azért is súlyosak, mert a Nemzetközi Vöröskereszt nem látogathatja meg az így foglyul ejtett személyeket, és nem léphet fel védelmükben.

A szóvivő elmondta, hogy a nyugati titkosszolgálatok általában nem az elrabolt emberek hazájában tartják fogva a célszemélyeket, és nem is saját földjükre viszik őket. Inkább harmadik országba transzportálják az elraboltakat, lehetőleg olyan államba, ahol az emberi jogokat nem tartják tiszteletben. Hogy ott mi történik a célszemélyekkel, csak találgatni lehet.

Huguenin-Benjamin, aki egyébként svájci állampolgár, korábban Irakban dolgozott, most pedig Londonban tevékenykedik. Elmondta: 2003 áprilisa óta tudott a Nemzetközi Vöröskereszt arról, hogy az iraki Abu Ghureib börtönben hadifoglyokat tartanak őrizetben. Azt is tudták, hogy megalázták őket, és elviselhetetlen helyzetbe hozták ezeket az embreket.

Ugyanakkor a nyilvánosság elé nem álltak bizonyítékaikkal, mert a diszkréció több évtizedes sajátossága a Vöröskeresztnek, működésének alapja éppen a titoktartás. A szóvivő most hozzátette: a felvételeket, bizonyítékaikat adott időben Irak civil kormányzójának, az amerikai Paul Bremernek is átadták. Hogy azok mégsem kerültek a magasabb rangú amerikai hivatalnokok kezébe – ahogyan ezt sok washingtoni vezető kormányzati tisztségviselő állítja – nos, arról nem tehetnek – jegyezte meg a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik